Obavijesti

News

Komentari 208

'Vlada ne spašava Todorića, mi štitimo hrvatsko gospodarstvo'

'Vlada ne spašava Todorića, mi štitimo hrvatsko gospodarstvo'
1

Na pitanje može li potvrditi je li postignut dogovor između Vjerovnika i Agrokora kako se nagađalo, Plenković je poručio kako on to ne zna. Naglasio je kako je ovaj Zakon samo plan B...

VIDEO

Uoči sjednice Vlade, premijer  i predsjednik HDZ- a Andrej Plenković u petak ujutro stigao je u Hrvatski sabor i zajedno s ministricom gospodarstva Martinom Dalić i ministrom financija Zdravkom Marićem "izbrifirao" HDZ- ovce na sjednici Kluba oko Zakona vezanog uz Agrokor. Nakon malo više od sat vremena razgovora, Plenković je novinarima potvrdio da će se tzv. 'lex Agrokor' naći danas u 15 sati na dnevnom redu Vlade. Istaknuo je kako se još finaliziraju zadnji detalji, ali i naglasio kako će Zakon o postupku izvanredne uprave biti usvojen na današnjoj sjednici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković i ministrica Martina Dalić "izbrifirali" zastupnike HDZ-a u Saboru o "Lex Agrokoru" uoči sjednice Vlade Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Friday, 31 March 2017

- Predstavili smo kolegama i kolegicama osnovne konture Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Riječ je o zakonskom prijedlogu kojeg radimo zbog činjenice da kada se država  i neke njene velike kompanije nađu u poteškoćama, treba imati adekvatan zakonski i institucionalni okvir koji, po našem dubokom uvjerenju, u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji- rekao je Plenković poručivši kako se Zakon ne donosi zbog Ivice Todorića. 

- Nije riječ o Zakonu koji služi za spašavanje bilo koga, pa ni Ivicu Todorića, nego o Zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskoga gospodarskog i financijskog sustava. Usvojit ćemo ga na Vladi i predložiti Saboru koji će ga raspraviti i usvojiti - poručio je dodavši ključnu odredbu Zakona.

- Ono što je ključno, da bi se pokrenule odredbe ovog Zakona on mora doći ili na prijedlog neke kompanije koja ima veliki broj zaposlenika, veliki iznos obaveza ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika- naglasio je Plenković.

Riječ je o sustavnom rješenju, istaknuo je, za koje su i druge država stvarale poseban pravni režim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38

Na novinarsko pitanje može li potvrditi je li postignut dogovor između Vjerovnika i Agrokora kako se nagađalo, Plenković je poručio kako on to ne zna. Naglasio je kako je ovaj Zakon samo plan B kako bi se zaštitili interesi Hrvatske te da vlasnik ima svako pravo tražiti najbolja rješenja.

- Vlada RH nije niti vlast niti uprava kompanije niti predstavnik banaka ili dobavljača. Ukoliko vlast i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, rješavanje obveza, postupno restrukturiranje i dugoročnu održivost kompanije mi ćemo biti,naravno, zadovoljni. Ono što mi radimo je plan B koji služe tome da zaštitimo interese hrvatske države. Da li će se takav dogovor postići, ja to u ovom trenutku ne znam. Vlasnik kompanije, uprava, ima svako pravo da traži najbolja rješenja koja su u interesu njih i hrvatskog sustava- rekao je Plenković.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić dodala je na to da vlasnik ima pravo tražiti rješenja čak ako se Zakon i donese.

Most zahtijeva da Ivice Todorića nema niti u upravljačkoj niti vlasničkoj strukturi koncerna. Premijer naglašava kako su odredbe ovog Zakona jasne, ali i da Ustav štiti vlasništvo te da mu je to manje bitno.

- Ne bih komentirao ono što govore u Mostu. Odredbe Zakona su sasvim jasne, govore o izvanrednoj upravi, o jednom razdoblju od godinu dana plus još tri mjeseca gdje bi se provelo restrukturiranje kompanije. Što se tiče vlasništva, Ustav štiti vlasništvo, po mom sudu to je manje bitno- poručio je. 

Suzdržano je komentirao i kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem koju je u četvrtak podnio šef Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov. 

- Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu. Vjerujem da je imao svojih razloga kao građanin, ne kao predsjednik Sabora- istaknuo je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca