Obavijesti

News

Komentari 10

'Vlada ne zna riješiti škverove, ovo je samo čerupanje kokoši '

'Vlada ne zna riješiti škverove, ovo je samo čerupanje kokoši '
3

Brodotrogir je već zamišljen kao hotelsko naselje s velikom marinom, pa bi umjesto zavlačenja bilo korektno da se odmah zatvori i ide na izgradnju marine, kaže Jurčić

VIDEO

Brojne reakcije je izazvala odluka Vlade o sudbini hrvatskih brodogradilišta no ekonomski stručnjaci procjenjuju da se u biti nije napravilo ništa. 

Guste Santini misli da je premijer Milanović u pravu kada kaže da se problem brodogradnje zidao dvadeset godina i zato se sada mora preko koljena rješavati, iako nije zadovoljan odlukom Vlade. 

- Nema tu rješenja, to je samo čerupanje kokoši. Nema koncepta ova Vlada kao ni one prije, to su samo vatrogasne mjere. Hrvatska je uspjela kompromitirati gospodarsku granu koja je bila treća na svijetu. Trebalo bi koncentrirati svu znanost i staviti je u funkciju brodogradilišta. Postoji potencijal za dinamiziranje razvoja brodogradnje, ali mi smo na Balkanu i kod nas uvijek na žalost uvijek pobijedi balkanski koncept - rekao je  Santini za tportal.

S druge strane, Ljubo Jurčić smatra da država mora imati ideju što će se brodogradnjom, umjesto da je prepusti slučajnim ponuđačima koji su manje-više isforsirani, i čiji biznis nema nikakve veze s brodogradnjom. Jurčić kaže da je ista neizvjesnost kod DIV-a kao i kod i Končara, jer ni. DIV nema nikakva iskustva s brodogradnjom.

Brodotrogir - hotelsko naselje s marinom, a Kraljevica opstaje?

 - Brodotrogir je već u glavama svih zamišljen kao hotelsko naselje s velikom marinom, pa bi umjesto zavlačenja bilo korektno da se brodogradilište odmah zatvori i ide na izgradnju marine, koju bi trebalo pažljivo uklopiti u turističko naselje - kaže Jurčić koji za Kraljevicu, pak,  smatra da će unatoč stečaju naći rješenje za nastavak poslovanja.

- Kraljevica ima tehnologiju i iskusne ljude, a na tržištu vlada trenutno veća potražnja za malim brodovima nego velikim - smatra Jurčić.

Kroz JPP do razvoja suvremenih brodova

Što se tiče 3. maja, Uljanika i Brodosplita Jurčić drži da tu treba napraviti javno-privatno partnerstvo na način da se država političkom odlukom opredijeli za razvoj suvremenih brodova. 

- U tom bi modelu država financirala institute za brodogradnju i agencije za istraživanje tržišta i ugovaranje poslova s brodarskim kompanijama, a privatnik bi proizvodio brod. Jasno je da privatnik ne može sam obrazovati kadrove, to je zadatak države - rekao je Jurčić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava