Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
201 komentara

'Vlada nema povjerenje': Most predložio raspuštanje Sabora

U obrazloženju stoji da Vlada RH nema povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezeavisnih lista iz vladajuće koalicije...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U saborske klupe stigao je Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora. Potpisao ga je predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov.

U obrazloženju stoji da Vlada RH nema povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezavisnih lista iz vladajuće koalicije. 

>>>>Pratite tijek događaja u Saboru

 

 

Most je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora koji sutra može biti povučen ako se pokaže da postoji nekakva saborska većina , no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu  Hrvatskog sabora", izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. 

"Ako ne bude saborske većine mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om", kazao je  Grmoja.

Ako naša inicijativa bude išla dalje ne znam  hoće li dobiti dovoljnu potporu zastupnika, dodao je. 

Smatra da agoniju oko krize Vlade ne treba produbljivati i da je su novi izbori najpoštenije rješenje.

"U ovom trenutku kada nema saborske većine i kada se tezgarenjem i trgovinom  pokušava ostvariti saborska većina puno je jeftinije ići na parlamentarne izbore što prije, ako je moguće na dan drugog kruga lokalnih izbora ili  kasnije".

Ako se sutra pokaže saborska većina, kazao je,  izabrat će se novi predsjednik  Sabora, Vlada će dobiti potporu i Petrov će staviti točku na svoje razrješenje. "Pozicije nam ništa ne znače, znače  nam samo vrijednosti i ideali od kojih nećemo odustati i obraz nećemo izgubiti ni ovaj put.", zaključuje Grmoja.

SDP-ov Bojan Glavašević najavio je za sutra sjednicu Predsjedništva stranke nakon glasovanja o povjerenju ministru financija  Zdravku Mariću na kojoj će i zauzeti stav.

"Smatramo da ovo nije mala odluka i da cijela stranka mora stajati iza nje", naglasio je i ponovio da je SDP u svakom trenutku spreman za izbore.

Predsjednik HSS Krešimir Beljak kratko je komentirao da njegova stranka ostaje pri svom stavu da će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića i da premijer Andrej Plenković ima pravo pregovarati s kim želi.

U Hrvatskom saboru se cijeli dan vodi burna rasprava o SDP-ovu prijedlogu opoziva ministru Zdravku Mariću.

Donosimo prijedlog Mosta u cijelosti:

- Vlada Republike Hrvatske nema povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezavisnih lista iz vladajuće većine.

Razrješenjem četvorice ministara stekli su se uvjeti da Vlada, odnosno premijer, Saboru uputi prijedloge za iskazivanje povjerenja novim ministrima za četiri ključna ministarstva. Do danas to nije učinjeno isključivo iz razloga nepostojanja većine zastupnika u Hrvatskom saboru koji bi izglasali povjerenje novim ministrima. Umjesto prijedloga za iskazivanje povjerenja novim ministrima predsjednik Vlade je odredio četiri državna tajnika da upravljaju ministarstvima. Za svoj rad ti državni tajnici ne odgovaraju Saboru niti imaju demokratski politički legitimitet. Takva Vlada nema legitimitet vladati bez podrške saborske većine, tim više što je potpuno neizvjesno kada će i hoće li je uopće imati.

Smatramo da se hrvatskim građanima, koji su jedini izvorni nositelji vlasti u RH, treba prepustiti da na prijevremenim izborima odluče o novom sazivu Hrvatskog sabora iz kojeg će biti formirana i nova Vlada koja će imati povjerenje većine zastupnika.

Člankom 78. stavkom 1. Ustava propisano je da se Sabor može raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora ako to odluči većina svih zastupnika, stoga predlažemo da Sabor donese Odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora, stoji u obrazloženju Mostova prijedloga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message