Obavijesti

News

Komentari 90

Zoki: Pa vi ste ministar MUP-a, član Vlade, smijete biti protiv

Zoki:  Pa vi ste ministar MUP-a, član Vlade, smijete biti protiv
5

Ovo ćemo sada povući s dnevnog reda, ali ubuduće molim da mi se javite. Tjedan dana nije kraj svijeta, imamo još tjedan dana, je li tako, rekao je premijer ministrima

VIDEO

Nakon što je na sjednici u ponedjeljak predstavila državni proračun za 2013. godinu, Vlada je i u srijedu zasjedala. 

Ministri su prvo usvojili izmjene i dopune Zakona o proračunu, Općeg poreznog zakona te Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, a kad su na red došle izmjene Zakona o kaznenom postupku, došlo je i do malog nesporazuma.

Ostojić u tišini digao ruku protiv

Prvo je ministar pravosuđa predstavio izmjene i rekao da se kod zakona u drugom čitanju radi tek o terminološkim izmjenama. I kad je Milanović već htio usvojiti zakon saznao je da se potiho javio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je glasao protiv prijedloga zakona. 

- MUP je dao primjedbu na čl. 45 izvršavanje nadzora istražnog zatvora. Nismo uspjeli tu stvar riješiti, a ona će dodatno opteretiti rad policije. Smatramo da bi to trebala raditi pravosudna policija. Isto je slučaj i sa Zakonom o probaciji. Mislim da je to dodatno opterećenje za policiju, molim za razumijevanje - rekao je Ostojić, što je jako iznenadilo premijera Milanovića.

- Vjerovao sam da ste se dogovorili, ali dobro. Pa vi niste ministar policije, vi ste ministar unutarnjih poslova i član vlade , imate pravo glasati protiv - rekao je Milanović, ali većinom glasova Zakon je ipak usvojen.

No, nakon što je Miljenić predstavio izmjene Zakona o probaciji, Ostojić je ponovo digao ruku protiv s istim razlogom.

'Ne razumijem to baš najbolje, povlačimo to s dnevnog reda'

- Kao predsjedniku Vlade mi se uvijek možete obratiti, ovo ćemo sada povući s dnevnog reda, ali u buduće molim da mi se javite. Tjedan dana nije kraj svijeta,  imamo još tjedan dana, je li tako?  Na užem kabinetu možete mi se javiti da to riješimo. Za tjedan dana će ovo opet doći na red. Riječ je o problemu koji ne razumijem baš najbolje, a ovako sada ne možemo razgovarati. Ne želim podcjenjivati ničije argumente, a tjedan dana si možemo priuštiti - rekao je Milanović.

Matić šalje objavu registra branitelja u Sabor

Kao zadnji prijedlog zakona, ministar branitelja predstavio je  izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Matić je rekao kako je slogan koji ih je vodio 'nije u šoldima sve'. 

- Dostojanstvo branitelja ne može se mjeriti u kunama - rekao je Matić i dodao: 'Među najvažnijim izmjenama zakona, i ono što će javnost najviše zanimati je povrat nezakonito stečenih isplata s kamatama onih koji su se lažno predstavljali kao branitelji, kao i javni popis branitelja uz potpunu zaštitu osobnih podataka. Objavom tog registra Vlada će ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja'. 

Premijer: Ne vjerujem da će itko napadati objavu registra branitelja

Premijer je napomenuo kako vjeruje da je ministar Matić pokrio sve zakonske okvire koje je trebao. 

- Idemo napraviti ono što smo rekli napraviti, to je stvar načela. Javnost ima pravo znati. Ne vjerujem da će to sada itko napadati i kritizirati. Možda i hoće, ali ne vjerujem - rekao je premijer.

Ministar Matić obećao je kako će registar branitelja objaviti do Božića. Objavit će podatke, koji neće oštetiti osobnu sigurnost pojedinca i nacionalnu sigurnost. Dakle, objavit će ime i prezime, datum i mjesto rođenja, broj dana provedenih na ratištu, ali ne i pripadnost postrojbi. 

U registru i ratni putevi ministara

U registru će biti objavljeni kompletni ratni putevi ministara Matića, Kotromanovića i Ostojića. 

- Nećete vjerovati, nije bilo potrebno promijeniti niti jedan zakon za objavu registra. Isti oni ljudi, koji su lani rekli da se registar ne može objaviti, sada su rekli da može - rekao je ministar Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca