Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
190 komentara

Milanović: Zamjeram si što s nekim mjerama nismo išli prije

Ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako je Europska komisija odobrila ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u. Naglasio je kako je riječ o 'povijesnoj odluci'

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
190 komentara

Premijer Zoran Milanović je u uvodnom otvaranju 77. sjednice Vlade Republike Hrvatske rekao kako mora prokomentirati mjeru o smanjenju plaća službenicima javnog sektora za tri posto. 

- Naravno da nismo očekivali aplauz. Od smanjenja bruto plaća za tri posto izuzeli smo zaposlene u školstvu. Reakcije oporbe su standardno agresivne i nesuvisle. Ali komentirat ću reakcije sindikata i poslodavaca koji kažu 'trebalo je ranije, trebalo je više'. Sindikati kažu da je mjera loša i da će stvarati pritisak na ostale plaće prema dolje. Reakcije su oprečne, ali su obje legitimne - rekao je Milanović. 

Istaknuo je kako 'istina nije uvijek potpuno u sredini, ali je netko mora tražiti'. 

- Mi smo donijeli odluku u cilju smanjena javne potrošnje. I to je nekakva matica, razgraničenje koje ne ide uvijek sredinom rijeke. Maticu moramo tražiti da se ne nasučemo, kad biste slušali obje strane ne biste prošli nikamo - rekao je. 

Podsjetio je kako je ovo prva Vlada koja je uspjela smanjiti deficit.

- Jedino mogu zamjeriti sebi i svima nama, a najviše sebi, što nismo s nekim stvarima počeli ranije. Ipak, ovoj Vladi nije nedostajalo odlučnosti. Suština je promjena načina ponašanja - naglasio je premijer i zahvalio ministrima što su ga saslušali. 

- Meni je ovaj uvod bio važan. Zaključak je, ako se želiš svidjeti svima, zamjerit ćeš se svima. To sam naučio i prije ulaska u politiku - rekao je Milanović.

Vrdoljak: Ugovor o prodaji Brodosplita odobrila je EK, to je povijesna odluka 

Na dnevnom redu Vlade je bio i Prijedlog odluke o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva Brodograđevna industrija Split d.d. iz portfelja Republike Hrvatske, odnosno odluka o tome da se splitsko brodogradilište proda samoborskom DIV-u nakon što je Europska komisija odobrila plan restrukturiranja brodogradilišta. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je odluku o prodaji Brodosplita samoborskoj tvrtki DIV.

 - Nacrt kupoprodajnog ugovora usklađen je s Europskom komisijom, evo baš jučer je dobio potvrdu Europske komisije da se može potpisati. Mislim da je ovo stvarno povijesna odluka, sljedećih godina brodogradnja će sigurno biti živa, a onda i konkurirati na svjetskom tržištu - rekao je ministar.

Premijer Milanović mu je čestitao na obavljenom poslu. 

- Čestitam, ovo je kraj početka za konkurentni opstanak. Hvala svima koji su radili na ovom slučaju, hvala i vašem prethodniku. To je jedna od stvari koje smo od prethodnika dobili niti poluzavršene i evo što smo napravili u godinu i pol - rekao je premijer. 

Ugovor bi se trebao potpisati zadnji dan veljače, a privatizacija splitskog brodogradilišta jedna je od zadaća koje je u izvješću o monitoringu identificirala Europska komisija,  koja se treba ispuniti do ulaska u EU. 

Premijeru zasmetala riječ 'pribavljanje'

Nakon što je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra iznijela Plan pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2013. godinu, javio se premijer. Zasmetala mu je riječ 'pribavljanja'.

- Svi smo mi sitni suvlasnici jezika. Malo se više odnosi na stvari nego na ljudska bića - rekao je premijer te predložio riječ 'angažirati'.

- Evo, promijenili smo - rekla je Tafra.

'Priča o troškovima i uštedama u izborima je lažna'

Premijer Milanović osvrnuo se i na održavanje izbora u Hrvatskoj. 

- Izbori su demokratska institucija. Logikom uštede svi se izbori mogu održati u jednom danu. To je najjeftinije, ali je li najbolje? Priča o troškovima i uštedama je lažna priča, jer se radi o osobnom interesu. Ti koji se javljaju oko ušteda se žale da im za život u Bruxellesu nije dovoljno 2500 eura, a ne žive u Bruxellesu ili Strasbourgu nego u Zagrebu ili Karlovcu - rekao je premijer. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message