Obavijesti

News

Komentari 14

Ministar Zmajlović: Do sada smo zakopali pet milijardi kuna

Ministar Zmajlović: Do sada smo zakopali pet milijardi kuna
8

Po Zakonu o gospodarenju otpadom, nema više ostavljanja glomaznog otpada na ulici jer će gradovi morati osigurati njegovu predaju u reciklažnim dvorištima

VIDEO

Gordan Maras je na sjednici Vlade rekao kako je Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture potreban kako bi jednostavnije upravljali potencijalom koji Hrvatska ima.

- Potpore će biti usmjerene samo na projekte koji potiče razvoj poduzetništva - rekao je Maras.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić iznio je nekoliko novina. Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava donosi uvjete i način za sigurno, uredno, redovito i nesmetano obavljanje željezničkog prometa. Strojovođa, koji je završio školu, moći će raditi u EU ako zadovolji treću razinu poznavanje jezika. Ministar je razjasnio i zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

- Po prvi put uvodimo javni prijevoz shuttle, koji će se koristiti za prijevoz između zračnih luka i hotela - rekao je Milanović.

Zmajlović: Iz temelja mijenjamo komunalne navike

Predstavljajući novi Zakon o gospodarenju otpada, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović je rekao da je Hrvatska dosad zakopala sirovina u otpadu u vrijednosti pet milijardi kuna u zadnjih osam godina. To se mijenja jer će se otpad morati odvajati, a gradovi i općine će morati osigurati posude za odvojeno prikupljanje. Morat će osigurati i reciklažna dvorišta i naplatu po količini, odnosno volumenu.

- Ovaj zakon će iz temelja promjenti naše komunalne navike. Možda se najjeftinije čini zakopati otpad, ali i to košta i dosad smo u sanaciju uložili pola milijarde kuna - rekao je Zmajlović.

Po novom zakonu, nema više i ostavljanja glomaznog otpada na ulici jer će gradovi morati osigurati njegovu predaju u reciklažnim dvorištima, reciklažne tvrke će morati dolaziti po njega po pozivu.

- Bit će burnih reakcija načelnika i gradonačlenika, ali ovim zakonom osiguravamo da se on stvarno provodi, a ne da se kao dosad, samo daje deklaratorna podrška – rekao je Zmajlović.

Premijer Zoran Milanović je rekao da zakon treba podržati jer još radimo neke stvari kao u vrijeme njegovog djetinjstva.

- Ovo je važno radi nas i radi našeg turizma jer nam dolaze građani koji već imaju visoke standarde u gospodarenju otpadom - rekao je Milanović. 

Vlada o brašnu

Vlada je uredila i Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište. Izmjenama su izjednačili naše i proizvođače u EU pa naši više neće biti dužni obilježavati brašno evidencijskim markicama.

Ministarstvo obrane nabavlja još pet MiG-ova 

Vlada je Ministarstvu obrane dala suglasnost za remont i nabavu zrakoplova MiG-21. Riječ je o kapitalnom remontu za sedam zrakoplova te nabavi i nadogradnji pet dodatnih zrakoplova. Ministarstvo u te svrhe iz državnog proračuna u 2014. godini može preuzeti 52,9 milijuna kuna.

Zapljeskali Mimici: Bilo je zadovoljstvo raditi s vama

Premijer i ministri su pljeskom čestitali Nevenu Mimicu, koji od ponedjeljka postaje europski povjerenik.

- Hvala svima na podršci i dobrom zajedničkom radu. Za mene su dobre stvari ovdje trajale malo kraće ali se nadam da će za vas te stvari trajati dugo, i duže nego što bi neki u Hrvatskoj to željeli. hvala vam, bilo je ugodno, bilo je dobro, bilo je zadovoljstvo raditi s vama - rekao je Mimica dosadašnjim kolegama. 

Razriješit će Kelavu?

Očekuje se i kako bi dosadašnja pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, dr. Jasna Ćurković Kelava na zatvorenom dijelu sjednice Vlade trebala biti razriješena dužnosti. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je