Obavijesti

News

Komentari 62

Vlada odlučila: Muškarci i žene u mirovinu sa 65 god.

Vlada odlučila: Muškarci i žene u mirovinu sa 65 god.
1

Žene će u prijevremenu mirovinu moći sa 60 godina, ali će imati manju mirovinu. Predložili su i stipendiranje nezaposlenih za prekvalifikaciju

VIDEO

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Ministar Đuro Popijač rekao je da se smanjivanjem naknade za nezaposlene sa 50 posto osnovice na 35 posto želi motivirati nezaposlene na prekvalificiranje.
- Predlažemo i stipendiranje nezaposlenih u tom periodu za njihovu prekvalifikaciju u iznosu od 1600 kuna mjesečno u trajanju od 4 mjeseca - rekao je Popijač i dodao da će se izmjenama predložiti i produženje primanja naknade nezaposlenima sa jedne godine na 16 mjeseci. Vlada je usvojila i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a najznačajnije novine su da će se izjednačiti dob odlaska muškaraca i žene na 65 godina.
- Postupno će se ići na to na način da se kroz narednih 10 godina svake godine za šest mjeseci poveća dobna granica za žene - rekao je Popijač i dodao da je sadašnje stanje mirovinskog sustava neodrživo. Dodao je da trenutno u Hrvatskoj ima 1,532,633 zaposlenih na 1,187,504 umirovljenika.
- Zabrinjava nas da je 11,5 posto umirovljenika sa 40 godina staža, a čak 24 posto onih koji su u mirovinu otišli sa 35 do 39 godina radnog staža. Žene će u prijevremenu mirovinu moći s minimalno 60 godina, ali će im se mirovine tada umanjivati 16 posto za svaku godinu ranijeg odlaska - rekla je Kosor.
Vlada je usvojila i akcijski plan za prevenciju i smanjivanje prekomjerne težine te program izvlačenja brodogradilišta Uljanik iz grupe brodogradilišta koja se pokušavaju privatizirati, a nisu profitabilna. I dok se udara na mirovinski sustav i naknade na burzi, Vlada predlaže i raspodjelu 18 milijuna kuna iz proračuna za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.