Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

'Vlada odugovlači sa Zavodom zbog sukoba unutar koalicije'

Nekoliko oprobenih saborskih zastupnika na konferenciji za novinare pozvalo je Vladu da nešto napokon poduzme oko Imunološkog zavoda i prekine agoniju

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
35 komentara

Oporbeni zastupnici Goran Marić (HDZ), Branko Hrg (HSS), Boro Grubišić (HDSSB), Ivan Šimunović (HSP AS), Natalija Martinčević (Reformisti), Dragutin Lesar (Laburisti) te Jakša Baloević (Novi val) zatražili su od Vlade da konačno donese odluku za Imunološki zavod i time razriješi agoniju.

Iako je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dao pozitivno mišljenje na ponudu inicijative Visia Croatica da preuzme Zavod, Vlada do danas nije reagirala. Zastupnici sumnjaju da se odugovlači zbog sukoba SDP-a i HNS-a ili da je želja predati Zavod u privatne ruke.

Šutnja iz Banskih dvora za Marića znači Vlada ima skrivene namjere jer kad su u pitanju pojedinci reagira ekspresno, a kad se radi o nacionalnom interesu onda odugovlači. Podsjetio je da će Sabor u petak izglasati novi Zakon o stečaju prema kojem će Imunološki u stečaj, ako u međuvremenu Vlada ne donese odluku o preuzimanju od strane inicijative Visia Croatica.

- Što možemo zaključiti nego da je cilj Vlade Imunološki gurnuti u stečaj i onda promijeniti natječajne uvjete i politiku. Možda banke postanu vlasnici Imunološkog zavoda, da upravljaju ne samo sa cijelim hrvatskim gospodarstvom nego i sa krvlju - ustvrdio je Marić koji se nada da do tog scenarija ipak neće doći.

Grubišić se pak pita razmišlja li Vlada o sustavu dobrovoljnog darivanja krvi. Uvjeren je da bi odlaskom Imunološkog u stečaj ili u privatne ruke sigurno pao entuzijazam građana koji krv daruju besplatno.

- Što će misliti naši dobrovoljni darivatelji? Hoće li i dalje besplatno darivati krv za nekoga tko će se privatno bogatiti na djelatnosti kojom se bavi Imunološki zavod koji je stup državne medicine i cijelog zdravstva - rekao je HDSSB-ovac koji je također uvjeren da Vlada odluci odugovlači zbog nesporazuma u vladajućoj koaliciji.

Lesar: Čega se Vrdoljak dotakne, završi u stečaju ili kod stranaca

Lesar je podsjetio da je imunitet Imunološkom zavodu oduzet u trenutku usvajanja strategije upravljanja državnom imovinom te da je tada sudbina Zavoda bila privatizacija.

- Ovim resorom upravlja ministar gospodarstva Vrdoljak. Čega se on dotakne završi ili u stečaju ili u stranim rukama. Ministar zdravlja nije pokazao nikakav interes. Jedini je zaključak da su se glasnogovornici dva lobija u Vladi sukobili i zbog njihovog sukoba ili obećanja koja su davali, očito je cijeli projekt stopiran. Novim zakonom Imunološki će završiti u stečaju, a onda će se ubrzo vidjeti koji od ova dva lobija je bio jači na štetu interesa javnog zdravstva - smatra Laburist.

Šimonović: Vlada očito ima neki drugi scenarij

Martinčević je pozvala Vladu da konačno počne raditi svoj posao odnosno da treba donositi odluke i nuditi rješenja.

Šimonović iz cijele priče zaključuje da Banski dvori ne žele da građani postanu suvlasnici Imunološkog zavoda.

- Vlada očito ima neki drugi scenarij za druge igrače, a ne za 40.000 građana koji su izrazili želju da budu suvlasnici Imunološkog - ustvrdio je.

Baloević želi da Imunološki što prije stane na noge i počne raditi te napominje da su uvozni pripravci, koje proizvodi Imunološki, puno skuplji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message