Obavijesti

News

Komentari 149

Evo tko sve sjedi u vijeću za prošlost, u ekipi samo tri žene

Evo tko sve sjedi u vijeću za prošlost, u ekipi samo tri žene
1

Plenković je najavljujući osnivanje Vijeća rekao da će ono predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak je prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima čije je osnivanje u prosincu prošle godine najavio premijer Andrej Plenković. Premijerova najava uslijedila je nakon što je u Jasenovcu podignut spomenik poginulim braniteljima HOS-a s grbom te udruge, na kojem je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Plenković je najavljujući osnivanje Vijeća rekao da će ono predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava.

Na početku sjednice Vlade u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković tradicionalno se osvrnuo na događanja u proteklom tjednu.

Prije dva dana Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj su donijeli odluku da cijena plina od travnja ostaje ista. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da je to važna i bitna poruka, ozbiljno i važno postignuće - rekao je Plenković. 

Osvrnuo se na konferenciju o demografiji na kojoj je zajedno s ministricom demografije Nadom Murganić, ministrom rada Tomislavom Ćorićem i ministrom financija Zdravkom Marićem predstavio Strategiju demografske politike RH na kojoj je najavljeno osnivanje Vijeća za demografsku revitalizaciju RH. Nakon sjednice u Sisku prošlog tjedna, zajedno s ministrima posjetio je i Viroviticu.

- Poslali smo još jednu poruku da smo privrženi razvoju projektu Slavonija- rekao je.

Istaknuo je i devet mjera aktivne politike zapošljavanje koje je Vlada predstavila jučer, a osvrnuo se i na rast BDP - a za koji je naglasio da očekuje da se taj trend nastavi. 

Osnovano vijeće za suočavanje s prošlošću

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Članovi vijeća su Zvonko Kusić, predsjednik HAZU- u, Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske,  Antun Vujić, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Ivica Lučić, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest,  Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentcijskog centra Domovinskog rata, Nataša Jovičić, bivša ravnateljica Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, Ivo Goldstein, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Budislav Vukas, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci, Mario Vinković, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, Nevio Šetić, profesor na Filozofskom fakultetu u Puli, Mladen Ančić, profesor na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, Jasna Omejec, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Marta Dragičević Prtenjača, docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Vanja-Ivan Savić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Tihomir Cipek, također s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Zadaće Vijeća su izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću, prreporuka pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. 

- Osnivanje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima najavili smo prije nekoliko mjeseci, dijelom je to dio i našega programa. Hrvatska se još uvijek suočava s teškim posljedicama nasljeđa nedemokratskih sustava 20. stoljeća. U javnosti postoje različita tumačenja prošlosti koja nisu uvijek utemeljena na znanstveno valoriziranim raspravama. Kako bismo odgovorili na izazove, danas ćemo osnovati Vijeće. Kao društvo se moramo suočiti s otvorenim ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima od Drugog svjetskog arta do proglašenja neovisnosti. Glavni zadatak će biti da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke za suočavanje društva s nedomokratskom prošlošću- rekao je Plenković.

Kako je istaknuo, sveobuhvatne preporuke obuhvatit će prijedloge za očuvanje sjećanja, zannstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedekoratskih režima. 

Istaknuo je kako postojeća praksa isticanja simbola nedemokratskih režima nije ujednačena i regulirana, kao ni sudska praksa. 

- Polazišna točka osnivanja Vijeća je jasan otklon od svakog totalitarizma. Želim naglasiti da smo mi kao Vlada proteklog vikenda osudili ekstremizam, sramotne plakate u Vukovaru usmjerene protiv srpske manjine, sramotno postrojavanje pripadnika stranke A- HSP koji su promovirali ustaštvo i nacizam i time išli protiv temeljnih vrijednosti ustavnog poretka- rekao je Plenković. 

Zabranjene i e-cigarete

Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je Hrvatska trebala usvojiti još u svibnju prošle godine. 

I sam premijer Plenković naglasio je kako je bilo i vrijeme da se Zakon uputi u proceduru. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obrazložio je ključne zakonske izmjene. Izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih i srodnih proizvoda zabranjuje se stavljanje na tržište duhanskih proizvoda u koji su dodane arome, propisuju se najviše dopuštene razine emisije nikotina, ugljikovog monoksida i drugih stvari, uređuje se da svako pakiranje obavezno mora sadržavati zdravstvena upozorenja, fotografije s tekstualnim porukama te navede sastojke, a zabranjuje se pušenje i e- cigareta u prostorima u kojima nije dozvoljeno pušenje. 

Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o osiguranju radničkih tražbina, Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, izmjene Zakona o udrugama i Zakona o osobnom imenu. 

Postrožit će uvjete za imenovanje za predsjednike i članove uprava

Zakonom o osiguranju radničkih tražbina osiguravaju se prava radnika u slučaju stečaja poslodavca na način da se provodi posebna zaštita dijela vjerovničkih potraživanja iz radnog odnosa radnika. U slučaju da poslodavac ode u stečaj, radniku se osigurava pravo na neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće u visini do iznosa minimalne plaće, neisplaćene naknade za bolovanje u zaštićenom razdoblju, neisplaćene naknade za neiskorišteni  godišnji odmor, otpremninu u visini polovice otpremnine utvrđene u stečajnom postupku te pravomoćno dosuđenu naknadu štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti u visini jedne trećine naknade štete.

Nadalje, na sjednici su predsjednik Vlade i ministri usvojili i prijedlog Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH. 

Prema ovoj Uredbi predsjednici i članovi uprava birat će se putem javnog natječaja, a trebalo bi se pojednostaviti i ubrzati postupak imenovanja. 

Uredbu je obrazložio ministar državne imovine Goran Marić koji se posljednjih dana našao pod povećalom javnosti zbog brata Svetimira koji je prošlog tjedna zaposlen kao član uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila, a koji je danas ipak dao ostavku kako ne bi stvarao probleme svojem mlađem bratu. 

Kako je ministar Marić istaknuo, od sada će se postrožiti uvjeti koje kandidtai moraju ispuniti. 

- Po postojećoj uredbi nije imenovan niti jedan član putem javnog natječaja jer je dugotrajan i neprovediv postupak. Uvjeti za kandidate sada su postroženi, a uvodi se i provjera poreznih obaveza kandidata- rekao je Marić.

Kandidati za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava moraju imati završen najmanje diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, najmanje 10 godina radnog iskustva od kojih najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim položajima, iskustvo u organiziranju rada i vođenju poslova, ne smiju biti u sukobu interesa između privatnog i javnog interesa te moraju znati najmanje jedan strani jezik. 

Vlada je usvojila odluku o pokretanju postupaka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, za znanost i visoko obrazovanje, granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna, za djelatnike socijalne skrbi te imenovanja pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske.        

Između ostalog, Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom te izmjene odluke o osnivanju Savjeta za mlade. 

Vlada je u Sabor uputila Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti nabave i pravilnosti korištenja službenih vozila proračunskih korisnika državnog proračuna. Vlada Saboru predlaže da preispita odluku o zabrani kupovine novih automobila koja je donesena u srpnju 2009. godine, a prema kojoj je dozvoljena samo nabava putem operativnog najma.
U postupku je izrada zaključka kojim bi se sve proračunske korisnike državnog proračuna obvezalo da prije nego što pokrenu postupak nabave vozila utvrde koji je način nabave najopravdaniji - operativni ili financijski leasing. 

Nadalje, Ministarstvo uprave je u suradnji s Ministarstvom financija i Središnjim državnim uredom za središnju javnu nabavu u postupku izrade Prijedloga smjernica za upravljanje voznim parkom u kojem će se definirati klase vozila. 

POGLEDAJTE SJEDNICU:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a