Obavijesti

News

Komentari 24

Humanitarna pomoć: Točno će se znati kome i za što odlazi novac

Humanitarna pomoć: Točno će se znati kome i za što odlazi novac
7

Zakonom o humanitarnoj pomoći se osigurava evidencija o izdanim rješenjima o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći te o humanitarnim akcijama

VIDEO

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći kojim se želi onemogućiti manipuliranje prikupljenim novcem u humanitarne svrhe te vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije i jamčiti im da će njihov donirani novac biti potrošen za namjenu koja ih je nagnala na empatiju i humanost.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, pojasnila je da će se točno znati kome odlazi i kuda odlazi humanitarna pomoć. 

- U uredima državne uprave mora se prijaviti akcija za koga se točno i što skuplja novac. Ako je to za liječenje nekoga od određene bolesti, novac koji je ostao neutrošen mora se upotrijebiti za osobu koja se liječi od iste bolesti, a ne recimo za gradnju kuće - kazala je Opačić.

Također, Državno odvjetništvo moći će pokrenuti procese za građane koji su novac potrošili nenamjenski. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žrtvama seksualnog nasilja 100.000 kuna

Vlada je raspravljala i o  Nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

 - Fokus zakona je na žrtvi bez detaljiziranja osobe počinitelja, iako postoji distinkcija između civilnih žrtava. Zahtjev za naknadu mogu podnijeti samo osobe s hrvatskim državljanstvom - kazala je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i dodala kako se novim Zakonom osigurava psihosocijalna i zdravstvena pomoć te novčana reparacija.

Zakon bi na snagu trebao stupiti najvjerojatnije u svibnju. Sve žrtve kojima taj status prizna posebno formirano povjerenstvo dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna ili povećanu u iznosu od 150.000 - ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća, te ako je žrtva bila maloljetna osoba.

Povrh toga, sve će žrtve do kraja života dobivati i mjesečne naknade od 2500 kuna. Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške, psihosocijalnu te pravnu pomoć u ostvarivanju prava. Ministar branitelja Predrag Matić kaže kako će žrtve koje budu ostvarile svoje pravo temeljem novog zakona i dalje moći sudski goniti svoje silovatelje.

Vlada o financiranju razvoje Zračne luke Dubrovnik

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o financiranju projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik.

- Prijedlog omogućuje Zračnoj luci Dubrovnik da potpiše ugovor o dogradnji do 2019. godine. U svibnju ili lipnju može se početi s investicijom vrijednom 220 milijuna eura -  kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dodao kako će radovi završiti do 2019. godine.

Premijer Milanović je istaknuo kako se u Zračnu luku Dubrovnik ulaže gotovo isti iznos kao u Zračnu luku Zagreb, a da većina novca dolazi iz europskih fondova.

Seli se onkologija iz Klaićeve

Na Vladi je prihvaćen i prijedlog odluke kojom se Odjel dječje onkologije iz bolnice u Klaićevoj seli u KBC Sestre milosrdnice radi kvalitetnijih uvjeta za oboljelu djecu.

Također, Vlada je Gorskoj službi spašavanja odobrila 490.000 kuna za obnavljanje neophodne opreme oštećene tijekom prošlogodišnjih poplava i zimskog nevremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto