Obavijesti

News

Komentari 6

'Vlada RH skriva informacije o izgradnji objekta za migrante'

'Vlada RH skriva informacije o izgradnji objekta za migrante'
3

Na konferenciji za novinare Marko Sladoljev (Most) osvrnuo se na Vladin plan da na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici kod Petrinje gradi prihvatilište

VIDEO

Mostov saborski zastupnik Marko Sladoljev prozvao je u utorak Vladu i MUP da su netransparentni, izbjegavaju odgovornost te ne daju jasne informacije kakav objekt, odnosno prihvatilište za migrante i tražitelje azila planiraju graditi u Maloj Gorici kod Petrinje, kao i tko će u njemu biti smješten.

- Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti u ovom slučaju jedina su konstanta kod lokalne, županijske i državne vlasti. Gradonačelnik Petrinje inzistirao je da se imenuje povjerenstvo koje bi trebalo biti 'smokvin list' za njegove obmane i prikrivanje informacija, kako to obično biva - kazao je Sladoljev.

Zagreb: Most NL o netransparentnosti u donošenju odluke o azilu u Petrinji

Na konferenciji za novinare osvrnuo se na Vladin plan da na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici gradi prihvatilište, s obzirom da je MUP-ov sektor za schengensku koordinaciju i EU fondove navodno ljetos odlučio dodijelili novac za provedbu projekta Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Mostovac je naglasio kako nema ništa protiv 'migranata i očajnih ljudi koji su prošli silne patnje', ali napomenuo da su Petrinja i Petrinjci strašno stradali u Domovinskom ratu te da su 'točne informacije najmanje što smo im dužni'.

Nitko ne želi da se migrantima ne izađe u susret, ali laži i obmane produljuju agoniju 

- Nitko ne želi da se patnje migranata produlje i da im se ne izađe u susret, ali upravo laži i obmane produljuju ovu agoniju i bude sumnju u to što je prava namjera Vlade i lokalnih vlasti - zaključio je Sladoljev.

Rastao broj prelazaka granica na tzv. zapadnobalkanskoj ruti
Rastao broj  prelazaka granica na tzv. zapadnobalkanskoj ruti

Na konferenciji za novinare vijećnici i branitelji Sisačko-moslavačke županije zatražili su od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i MUP-a da hitno objave precizne i jasne informacije o objektu za migrante.

- Zadnji događaji pokazali su da su građani Petrinje i okolice obmanuti i sustavno dezinformirani oko smještaja migranata. Takav način komunikacije budi sumnju u svim Petrinjcima i građanima Banovine, te s pravom smatramo da postoji nešto što nam se taji - poručili su.

Mostov vijećnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević kazao je kako već godinu i pol postavljaju pitanja gradonačelniku Petrinje i saborskim zastupnicima o tom prihvatilištu, ali da oni skrivaju informacije o 'dvojbenoj odluci MUP-a o smještaju migranata'.

Zagreb: Most NL o netransparentnosti u donošenju odluke o azilu u Petrinji

Nismo dobili informacije o pristanku lokalne zajednice, iako je to jedan od uvjeta 

- Tražili smo i informaciju o tome tko je dao suglasnost lokalne zajednice za pokretanje cijelog projekta, jer njezin pristanak bio je jedan od uvjeta za taj projekt, ali je nismo dobili - rekao je Brigljević.

Nezavisni vijećnik u petrinjskom Gradskom vijeću Miljenko Bušić zamjerio je vlastima da je upravo uskraćivanje svih važnih informacija građanima Petrinje rezultiralo njihovom uznemirenošću i strahom.

Zašto nas ignorirate? Šaljite hitno vojsku na granicu s RH
Zašto nas ignorirate? Šaljite hitno vojsku na granicu s RH

- Branitelji Petrinje tada su reagirali i prikupili gotovo tri i pol tisuće potpisa protiv gradnje centra. Prije realizacije ovakvog projekta građani Petrinje moraju biti upoznati sa svim pojedinostima. Od završetka Domovinskog rata RH nije investirala ni u jedan značajniji projekt u Petrinji, a riječ je o gradu u kojem je život izgubilo gotovo 600 branitelja i civilnih žrtava rata, a materijalna šteta procjenjuje se na gotovo milijardu kuna - istaknuo je Bušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu