Obavijesti

News

Komentari 101

Što nam je premijer htio reći? 'Mi potičemo dnevno pisanje'

Što nam je premijer  htio reći? 'Mi potičemo dnevno pisanje'
4

Cilj nam je poticati pisanje. Želimo poticati one koji dnevno pišu tekstove. Riječi i pismo su najgenijalniji čovjekov izum, čak kad se i piše loše, rekao je Milanović

VIDEO

Vodeni val se spušta Dunavom i naše službe rade sve preventivno da bi se taj udar spriječio i nadamo se da će na kraju kod nas biti bolje nego što je bilo u drugim zemljama, ali pričekajmo da vidimo još nekoliko dana da vidimo da li će sve ići po špagi. Preventiva i dobra organizacija prije svega, rekao je premijer Zoran Milanović u četvrtak na početku sjednice Vlade.

"Svaka porezna politika je politika"

Premijer se na početku sjednice Vlade osvrnuo i na "uskuhalu" raspravu oko prijedloga da se smanjena stopa PDV-a od pet posto odnosi na dio dnevnih novina odnosno za one koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi. Upravo su Laburisti, nezavisni zastupnik Josip Kregar i HDZ uložili amandman kojim žele da se iz zakona ukloni taj diskriminirajući kriterij.

- Svaka porezna politika je politika i odluka o tome koliki će se porez na nešto plaćati jest politička odluka. Da je tome tako najbolji je dokaz da se politika razlikuje od zemlje do zemlje - kazao je Milanović. Napomenuo je da u okviru toga svaka vlada treba odrediti prioritete. Nakon oštre rasprave u Saboru Milanović je izrazio nadu da su motivi dobri i da se ne radi samo o pukom lobiranju u želji nekih zastupnika da se nekome dopadnu.

"Zašto se nitko ne pita zašto je PDV na dječje cipele 25 posto"

- Nitko se nije pitao zašto je PDV na dječje cipele 25 posto i zašto nije 5 posto. Zašto PDV na većinu hrane i prehrambenih proizvoda je 25 posto i zašto nije oslobođeno poreza. Zašto na niz stvari porez jest 25 posto - nabrajao je Milanović.

Kada Vlada procjenjuje onda je u prilično teškoj situaciji, a stopa od deset posto koju plaćaju mediji, dnevne i tjedne novine jest dva i pol puta niža od PDV-a na većinu prehrambenih proizvoda.

- Radimo na tome da tih 10 posto smanjimo na minimalnih pet posto. I mislim da bi time svi trebali biti zadovoljni. Budemo li izloženi pritiscima morat ćemo odustati - poručio je premijer.

Ministarstvo kulture je dalo prijedlog koji nije savršen, ali je dobar, proračunat je i izračunat je, rekao je i nastavio:

- Politika Ministarstva i ove Vlade je da se potiče pisanje. Dakle riječi i pismo su najgenijalniji izumi ljudskog roda i čovjeka, čak i kad se piše loše. Dnevne informativne novine općeg informativnog karaktera su novine koje pišu tekstove. Prijedlog koji ste dali nije izmišljen preko noći, nego preko dosta noći i naravno da je nesavršen, ali je provediv. U namjeri i želji da se onima koji dnevno objavljuju tekstove o svojim gradovima, općinama, regijama, Dalmaciji, Liburniji, otocima, Lici, Gorskom Kotaru, opće vijesti... da se to potiče. Molim i apeliram na sve u Saboru pa i na kolege iz koalicije da to imaju u vidu i da je to ključna i jedina namjera ove Vlade - ustvrdio je Milanović.

Ovdje govorimo o tome da se PDV na opće informativne dnevne novine koje uspostavljaju nekakav, kakav takav kriterij pisanja i objavljivanja da se smanji na 5 posto, rekao je Milanović i nastavio da on već jest 10 posto odnosno dva puta manje nego na većinu proizvoda hrvatske prehrambene industrije.

- Od Istre, Slavonije, Konavala, svi ti ljudi rade, proizvode, angažiraju velika sredstva, dižu kredite i moraju se od 1. srpnja suočiti s kompetitivnim pritiskom zajedničkog tržišta, što je teško. Teže nego u novinarstvu, jer novine su hrvatske i ovdje se od 1.7. neće prodavati Die Zeit ni londonski Times nego i dalje naše novine. I imat će podršku i već je imaju, ali moramo negdje podvući crtu i reći što je razumno, a što je pretjerivanje. Molim kolege i prijatelje da se odupru razno raznim legitimnim lobističkim skupinama, jer lobiranje je normalna stvar, i da pogledaju opći interes - izjavio je Milanović te je zaključio da ovo rješenje nije savršeno, ali da je razumno.

Vlada odlučila sanirati gubitak HZZO-a

Vlada je odlučila sanirati gubitak HZZO-a iz državnog proračuna, ukupan dug iznosi 2,53 milijarde kuna. Ministar financija Slavko Linić kazao je da se njegovo Ministarstvo zadužilo za 3,3 milijardi kuna kod banaka na domaćem tržištu i to na rok od tri godine. Tim novcem se odmah mogu platiti dugovi ljekarnama, a do kraja tjedna dug kliničkih bolnica prema dobavljačima. 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić izvijestio je kolege o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od srpnja do kraja prosinca prošle godine te je napomenuo da je u godinu i pol dana s 37% iskorištenosti došli na 70%. Zadnje tri godine bilo je ugovoreno 250 milijuna eura iz pretpristupnih fondova, a u mandatu ove vlade 200 milijuna. S europskom direktivom usklađen je Zakon o osiguranju depozita. Umjesto dosadašnjih 400.000 kuna depozita koliko je država do sada osiguravala, sada će osiguravati 100.000 eura odnosno oko 750.000 kuna. 

Sjedište Istarske županije bit će u Puli?

Zahtjev zastupnika Valtera Boljunčića da se sjedište Istarske županije iz Pazina premjesti u Pulu, Vlada nema ništa protiv, napominju da prvo treba dobiti zeleno svjetlo Županijske skupštine.

- Na ovaj način želimo demantirati sve glasine da se Istrom upravlja iz Zagreba - kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Premijer mu je na to uzvratio "ne znam čemu sada ovo, al' o.k.".

Policija nabavlja nove aute, kombije i motocikle

Vlada je Ministarstvu unutarnjih poslova dala odobrenje za nabavu novih vozila i motocikala u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj od 2011. do 2020. godine.

– Nabavljamo šest osobnih automobila, šest kombi-vozila i 15 motocikala u ukupnoj vrijednosti od osam milijuna i sto tisuća kuna s PDV-om. Navedena prijevozna sredstva su potrebna za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, a to su presretači, vozila za očevide, nadzor te ophodni motocikli – obrazložio je resorni ministar Ranko Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je