Obavijesti

News

Komentari 3

'Vlada stoji iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno'

'Vlada stoji iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno'
1

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je Vlada stoji iza svega što je u nagodbi za Agrokor dogovoreno te će inzistirati da se nagodba u potpunosti ispoštuje

VIDEO

- Stojimo iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno te ćemo inzistirati na tome da se nagodba u potpunosti ispoštuje -  izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Najavio je i poziv čelnicima Fortenova grupe na sastanak, ističući kako će sve aktivnosti Vlade u sljedećem razdoblju ići u prilog tome da se "sve što je unutar nagodbe definirano, izglasano i potpisano, istom dinamikom i u predviđenim rokovima, provede".

Horvat je proizvođačima, prvenstveno domaćim hrvatskim dobavljačima, poručio da će Vlada sigurno naći mehanizam pravne zaštite.

- Nikakvih špekulacija unutar razrješenja ovog problema, s aspekta Vlade, neće biti niti će se dozvoliti -  rekao je Horvat.

Pokretanje videa...

00:46

Predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izvijestio je da su sastanak s premijerom zatražili oko pozicije dobavljača u nagodbi s obzirom na neke nove momente koje im je predstavila  Fortenova grupa.

Po podacima koje je iznio, dobavljači za 2018. imaju za naplatiti 17,56 milijuna eura graničnog duga, što s kamatama doseže iznos od oko 18 milijuna eura, a s obzirom da Konzum i ove godine dobro posluje, procjenjuje da bi se to moglo akumulirati i na iznos veći od prošlogodišnjeg.

Dobavljači očekuju da bi do isplate idućeg graničnog duga, onog za 2019. godinu, sukladno uzusima u poslovnom svijetu, trebao biti "zatvoren" dug za 2018. godinu, rekao je Pucar u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.  

To je stav dobavljača, poručio je Pucar, napominjući kako imaju razumijevanja da dinamika bude u skladu s mogućnostima Fortenove, no ne unedogled.

Zagreb: U Banskim dvorima održan izvanredni sastanak s malim dobavljačima Agrokora


 
Čelništvo Fortenove zasad dobavljačima nudi pet milijuna eura s neizvjesnom dinamikom isplate ostatka graničnog duga za 2018. godinu, kao i neizvjesnom dinamikom za ostale godine, što je u koliziji s nagodbom, rekao je Pucar.

Ističe da je današnja poruka premijeru i ministru gospodarstva bila da svi dobavljači žele da se nagodba provede, a u onom najspornijem dijelu, koji se tiče isplate graničnog duga, žele njegovu isplatu po uvjetima koji su dogovoreni u nagodbi. 

 - Vlada je danas upoznata s time i mislim da će s njihove strane biti slijed aktivnosti i podrška na tom putu, odnosno da se nagodba provede onako kako je definirano -  odgovorio je Pucar na pitanje novinara kakav je bio odgovor Vlade na njihove poruke.

Predsjednik Udruge dobavljača kazao je da su i dosad imali razumijevanja prema Fortenova grupi i Konzumu.

- Nama je u tom dijelu najspornije da su dobavljači najvećim dijelom, zajedno s menadžmentom Konzuma, pomogli da Konzum opstane i postigne ovakve rezultate (...) Stoga, na rezultate koje Konzum postiže, u principu tražimo da se taj novac koji smo zajedno investirali u Konzum vrati dobavljačima -  izjavio je Pucar. 

Zagreb: U Banskim dvorima održan izvanredni sastanak s malim dobavljačima Agrokora

Nije se složio s konstatacijom novinara da je sudbina potraživanja dobavljača i daljnjeg poslovnog statusa sada u rukama kreditora, kazavši da smatra da je nagodba jasno definirana i podrazumijeva da se granični dug mora isplatiti.

 - Prema tome, sva ograničenja i aranžmani koji bi bili sklopljeni a derogirali bi granični dug, jednostavno ne bi bili provedivi ni dobavljačima prihvatljivi - kazao je Pucar.

Na pitanje novinara hoće li poduzimati neke pravne korake ili to ostaje za budućnost, Pucar je kazao da dok se ne iscrpe sve poslovne relacije i dok dvije strane imaju razumijevanja da se problem riješi, neće poduzimati takve radnje.

Upitan je li na sastanku s premijerom bilo riječi o optužnicama prema direktorima tvrtki koje su bile dobavljači Agrokora u "slučaju mjenica" te na koji način to utječe na hrvatsko gospodarstvo i osjećaj tih direktora da su prvi na udaru, Pucar je kazao da je isključiva tema bila nagodba i njena provedba.(ir)


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa