News

Komentari 166

Milanović: Stjepan Radić je bio važan, velik, ali i kontroverzan

Milanović: Stjepan Radić je bio važan, velik, ali i kontroverzan

Vlada je podržala inicijativu za obilježavanja Dana sjećanja na Stjepana Radića. Na sjednici je usvojila i prijedlog o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije

Vlada je prvu sjednicu nakon ljetne stanke obavila rekordno brzo, za samo 19 minuta ministri su prošli kroz 14 točaka dnevnog reda.

Jednoglasno je usvojen prijedlog uredbe o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. Opskrbljivači će nastaviti s isporukom toplinske energije do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u predstojećoj sezoni grijanja. 

Usvojeno je i prijedlog da visine boravišnih pristojbi za 2015. godinu ostanu na razini ovogodišnjih.

- U 2014. prikupljeno je 381 milijuna kuna od boravišne pristojbe, visina boravišne pristojbe u 2015. ostaje ista - kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Vlada podržala inicijativu za obilježavanja Dana sjećanja

Vlada je prihvatila prijedlog Ministarstva kulture o proglašenju Dana sjećanja na Stjepana Radića koji bi se obilježavao na datum njegove smrti, a ne atentata. Premijer Milanović pozdravio je tu inicijativu.

-Pozdravio bih inicijativu za spomen dan Stjepana Radića. Pitanje je tko je baštinik njegove politike. Povijesna pravda i paradoks je nakon što ga je napao i na njega pucao Puniša Račić, isti je kaznu služio u vili na Dedinju. Izvukli su ga beogradski partizani i likvidirali - kazao je premijer Milanović koji je Radića opisao kao ''panslavista, važnu i veliku osobu 20. stoljeća.

Vlada kreće u borbu s neprijavljenim radom

Ministar Mirando Mrsić govorio je o Prijedlogu odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada rekavši kako je takva vrsta rada dosta raširena, a cilj ove odluke je spriječiti to, ali i omogućiti radnicima da uživaju prava koja proizlaze iz prijavljenog rada. Kako je istaknuo, to je ujedno i Vladin odgovor na preporuke Europske komisije.

Na dnevnom redu je bio i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaduženje Hrvatskih voda za 'Projekt zaštite od poplava' te za prihvaćanje tog projekta. Za taj bi projekt Hrvatske vode dobile suglasnost za zajam u vrijednosti od 40 milijuna eura kod Razvojne banke Vijeća Europe.

Nužno povećanje proračunskih zaliha

Predstavljajući Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, za lipanj 2014. godine, ministar financija Boris Lalovac izvijestio je da su proračunske zalihe za lipanj iznosile 30 milijuna kuna te kako je potrebno povećanje proračunskih zaliha jer nam po sudskim presudama dolazi na naplatu 83 milijuna kuna.

Najčitaniji članci