Obavijesti

News

Komentari 41

Vlada u Sabor poslala zakon o nezastarjevanju profiterstva

Vlada u Sabor poslala zakon o nezastarjevanju profiterstva
6

Poslije ovog ništa više neće biti isto kao što je bilo prije za one koji su nečasno radili u vrijeme teške agresije na Hrvatsku, rekla je premijerka Jadranka Kosor

VIDEO

S obzirom da u našem Kaznenom zakonu nije bilo propisano nezastarijevanje kaznenih djela ratnog profiterstva i onih iz procesa pretvorbe i privatizacije, na tragu Ustava ta djela unesena su u zakonski prijedlog koji je po hitnom postupku upućen u Sabor. Ovaj zakon oživotvorit će izmjenjen Ustav, u kojem je nezastarjevanje ratnog profiterstva definirano 2010. godine. S obzirom da u zakonu do sada nismo imali propisana ova kaznena djela, nije ih bilo moguće ni procesuirati, jer s pravne strane "ako nema kaznenog djela, nema ni kazne".

- Vjerujem da će postavljanje ovog zakona na noge omogućiti određena procesuiranja. Poslije ovog ništa više neće biti isto kao što je bilo prije za one koji su nečasno radili u vrijeme teške agresije na Hrvatsku - kazala je premijerka Jadranka Kosor. U zakonu se određuje i nabraja što je ratno profiterstvo, ali i druge institute sličnih kaznenih djela.

Imovinska korist ostvarena kaznenim djelom ratnog profiterstva i pretvorbenim kriminalom, oduzet će se. Prema zakonu ratnim profiterstvom smatraju se djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodaja državne imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili na bilo koji drugi način iskorištavanje ratnog stanja ili ugroženosti države. Kao kaznena djela navode se nesavjesno gospodarsko poslovanje, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa i drugih davanja, prevara, krivotvorenje isprava, nesavjestan rad ili prijevara u službi, zloupotreba položaja i ovlaštenja, pronevjera, primanje i davanje mita, sklapanje štetnog ugovora i slično.

Za HŽ Cargo kredit od 68 milijuna kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministri su dali zeleno svjetlo za konačnu sanaciju Mravinačke kave u Mravincu. Za to je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano 18 milijuna kuna što ne uključuje PDV. Izvođač radova dužan je na tim poslovima angažirati 32 bivša radnika Salonita u stečaju.

Vlada je dala jamstvo za zaduženje društva HŽ Cargo kod Poštanske banke. Za nabavu 100 vagona Poštanska banka izdat će kredit od 68 milijuna kuna, a Vlada je izdala jamstva za 80 posto tog kredita.

HRT još nije dostavio program restrukturiranja

Upozorili su vodstvo HRT-a da još nisu dostavili program restrukturiranja. Premijerka Kosor podsjetila je da su Banski dvori to od njih tražili još u siječnju. Iako su dobili rok od 30 dana da dostave taj dokument vodstvo HRT-a to još nije učinilo. Vlada je ovu medijsku kuću upozorila i na "neka otvorena porezna pitanja“, ali Kosor detaljnije o tome nije govorila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21