Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Dražen Jelenić kandidat Vlade za glavnog državnog odvjetnika

Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29 komentara

Vlada je na sjednici u utorak predložila da Dražen Jelenić, dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika, postane novim glavnim državnim odvjetnikom, izvijestio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Jelenić danas obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice – vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama - rekao je Bošnjaković novinarima na Markovu trgu.

Prijedlog će, kazao je, danas biti upućen prema Hrvatskom saboru. Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje.

- Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat - rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovom radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog.

- Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije - rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da "sve više toga vezano za kazneni segment dobije sudski epilog".

- Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava - najavio je Bošnjaković.

Cvitanov odlazak komentirali su i gosti emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

- Ako usporedimo ovaj njegov posljednji četverogodišnji mandat s onim što smo mogli gledati 12 godina za mandata gospodina Bajića, doista ne vidim neke velike razlike ni u zaostajanju u progonu kriminala ni u nekakvom velikom napretku u njegovu rasvjetljavanju - rekla je novinarka Ana Rajić Knežević.

Berislav Živković, bivši državni odvjetnik koji je podnio ostavku kada su politički pritisci na njega postali prejaki, kaže da nije dobro da manje od tjedan dana prije kraja mandata Dinka Cvitana ne znamo ime njegova nasljednika. Možda je trebalo, kaže on, neke stvari prije pokrenuti.

- U slučaju da Cvitanu prestane mandat, a ništa se ne dogodi po pitanju novog čovjeka, prvi zamjenik preuzima, kao što je bilo u mom slučaju" -dodaje. Ako funkciju preuzme Dražen Jelenić, koji je ujedno predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća, to bi mogao biti problem zbog moguće nespojivosti funkcija, dodao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message