Obavijesti

News

Komentari 28

Vladimir Putin nazvao Madura i izrazio mu je "potporu"

Vladimir Putin nazvao Madura i izrazio mu je "potporu"
1

Nicolas Maduro je pak ocijenio da događaji ovih dana idu u "opasnom" smjeru i "zahvalio je Rusiji na njezinu principijelnom stajalištu", piše dalje u priopćenju

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru pružio "potporu" venezuelskom kolegi Nicolasu Maduru čiju je zemlju zahvatila teška politička kriza, priopćio je Kremlj u četvrtak.

Putin je u tom razgovoru "pružio potporu legitimnim vlastima Venezuele u okolnostima pogoršanja političke krize potaknute izvana", dodaje Kremlj.

Maduro: Venezuela prekinula diplomatske odnose s SAD-om
Maduro: Venezuela prekinula diplomatske odnose s SAD-om

Juan Guaido, čelnik nacionalne skupštine Venezuele u kojoj oporba ima većinu, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom Venezuele dok je stotine tisuća ljudi prosvjedovalo podržavajući oporbu. Sjedinjene Države, a potom i druge zemlje, ubrzo nakon toga priznale su čelnika oporbe za privremenog predsjednika.

Urušavanje gospodarstva: Venezuela je u velikoj krizi
Urušavanje gospodarstva: Venezuela je u velikoj  krizi

Ruski predsjednik je osudio "destruktivno upletanje izvana kojim se grubo krše temeljna načela međunarodnog prava", navodi isti izvor.

"Zauzeo se za traženje rješenja o okviru ustava", pozivajući da se "razlike u venezuelskom društvu prevladaju putem dijaloga", dodaje se u priopćenju.

Nicolas Maduro je pak ocijenio da događaji ovih dana idu u "opasnom" smjeru i "zahvalio je Rusiji na njezinu principijelnom stajalištu", piše dalje u priopćenju.

Dvojica čelnika su usto "potvrdila obostranu spremnost za nastavak rusko-venezuelske suradnje na mnogim područjima".

Washington želi da se prekine dotok novca Maduru i pomogne oporbi

Sjedinjene Države žele osigurati da prihodi od venezuelske nafte idu oporbenom vođi Juanu Guaidu, koji se u srijedu proglasio privremenim predsjednikom, te da se prekine dotok novca sve više izoliranom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je visoki američki dužnosnik u četvrtak.

Te riječi pokazuju da Washington želi ići mimo uobičajenih diplomatskih mjera i pokušat će prekinuti dotok sredstava Madurovoj vladi koja se ionako bori s neplaćenim računima i vjerovnicima koji traže svoj novac.

To će svakako značajno ojačati Guaida, oporbenog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države, te odmah dobio potporu Washingtona kao i zemalja u regiji.

"Ono na što se danas usredotočujemo je prekinuti izvore prihoda nelegitimnom Madurovom režimu", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton novinarima u Bijeloj kući. "Smatramo, sukladno priznavanju Juana Guaida za ustavnog privremenog predsjednika Venezuele, da ti prihodi trebaju ići legitimnoj vladi".

Bolton je kazao da je proces vrlo kompliciran i da dužnosnici još uvijek razmatraju kako to izvesti.

Venezuela je prva izvoznica nafte u Latinskoj Americi.  

Ta karipska država površine 916.445 kilometara četvornih i s gotovo 32 milijuna stanovnika (po podacima Svjetske banke iz 2017.), jedna je od dviju latinoameričkih članica OPEC-a. Ima dokazane rezerve nafte u iznosu od 302,25 milijarda barela, najviše na svijetu.

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu "nelegitimnom".

SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti o Venezueli

Sjedinjene Države zatražile su u četvrtak da se u subotu održi javna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Venezueli, a UN-ovi diplomati očekuju da se nazočnima obrati američki državni tajnik Mike Pompeo.

SAD su zatražile sastanak 15-očlanog Vijeća sigurnosti "s obzirom na sve nepredvidljiviju situaciju u Venezueli i rastuću humanitarnu krizu u zemlji koja bi mogla dovesti do daljnjeg regionalnog sukoba i nestabilnosti", kaže se u pozivu Washingtona u koji je uvid imao Reuters.

Zahtjevu se usprotivila Rusija. Upitana u četvrtak bi li se trebalo sastati Vijeće sigurnosti na temu Venezuele, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia je rekao: "Mislim da ne bi, to je njihova unutarnja stvar".

Svaka članica Vijeća sigurnosti može pozvati na glasanje kako bi se sastanak blokirao, ali UN-ovi diplomati smatraju da takvi pokušaji neće uspjeti.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa