Obavijesti

News

Komentari 118

'Vladin povjerenik će biti lutka na koncu krupnog kapitala...'

'Vladin povjerenik će biti lutka na koncu krupnog kapitala...'
1

Tvrdim da se Vlada već lagano dogovorila sa bankama i sa velikim dobavljačima, i da će oni provesti taj zakon, da će imenovati nekoga povjerenika koji će bit lutka na koncu"

VIDEO

Ključno pitanje za sve u ovom dramatičnom procesu je može li Agrokor iz ove krize uopće izaći bez politike.  Ako ne bude mogao, politika je spremila plan B , kako je premijer u Saboru danas nazvao Lex Agrokor. Ali protiv njega je žestoko ustala oporba  a jedan od najžešćih među žestokima, bio je i bivši SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je bio večerašnji gost u RTL Direktu. 

"Mi smo par puta naglasili da smo za promjenu postojećeg stečajnog zakona kojega treba nadopuniti s desetak novih članaka koji se pretežito odnose na prvo, mogućnost senioriteta, što znači da financijska institucija, tj. banka koja će upumpati novac u Agrokor za likvidnost ima pravo senioriteta kod naplate svojih potraživanja. To znači da je to potraživanje prvog reda. Drugo, tražili smo da se posebno zaštite svi dobavljači, dakle i oni najmanji, na način da država aktivno sudjeluje kroz stečajni i vjerovnike podijeli na pet ili šest kategorija, i to posebno dobavljače, i to one male. I tek kada se oni usuglase između sebe, u svakoj skupini, se može krenuti u daljnje dogovore", kazao je Hajdaš Dončić.

"Ovim zakonom Vlada šalje komesara kojega imenuje Vlada RH, tj ministarstvo gospodarstva, te ono imenuje i zamjenike, a nema nikakvih kriterija...To sve treba raditi u suglasnosti s vjerovnicima. Ono što mi također tražimo je da se oni najmanji također zaštite nekim posebnim aranžmanom sa državnom, s poreznom upravom. U ovome mora sudjelovati i porezna uprava. Ako porezna uprava ne sudjeluje, da zaštiti treći krug dobavljača, koji su dužni prema državi (PDV najčešće), koji su dužni prema svojim zaposlenicima doprinose...Nema sreće za njih. Dakle, mi kažemo izmjena stečajnog zakona: da pravu senioriteta ili naplate u prvom dijelu! Da, obvezi države da aktivno sudjeluje i da zamrzne u nekom trenutku, na kratki rok, obveze malih.. Inače znate što će se dogoditi. Banke imaju svoje interese, veliki dobavljači imaju svoje interese, a ta dva interesa se ne mogu jednostavno pomiriti. Znate što će se dogoditi? Vlada će sutra donijeti zakon, i zakon će se aktivirati, jer bez toga jednostavno neće imati kreditora koji će upumpati svjež kapital u Agrokor. A bez zakonske odredbe, nevezano uz standstill dogovor koji je postignut, ne mogu svi postići isti dogovor", dodao je.

Na upit tvrdi li da standstill dogovor neće riješiti problem, Hajdaš Dončić je odgovorio:

"Ja tvrdim da se Vlada već lagano dogovorila sa bankama i sa velikim dobavljačima, i da će oni provesti taj zakon, da će imenovati nekoga povjerenika koji će bit lutka na koncu krupnog kapitala i obaviti će posao za njih".

Upitan zašto misli da u Hrvatskoj nema menadžera, čovjeka koji bi u Vladino ime mogao provesti tu priču, Hajdaš Dončić odgovara:

"Moje je pitanje: po kojim kriterijima? Da su čak bili jasno definirani kriteriji, primjerice, deset godina u istoj branši, da nisi član političke stranke, da nisi aktivno sudjelovao u vladama prije...A sad moje pitanje Vama: zar nije Vama malo čudno da godinu i pol Vlada ne može iz sedamdeset trgovačkih država imenovat predsjednika uprave. Pa imate sukob od 70 HDZ-ovaca iz raznih područja države tko će bit predsjednik uprave. Pa kako će, ako ne mogu imenovati nekoga u državnom monopolistu, imenovati kvalitetnog čovjeka, plus deset zamjenika strateškom, privatnom poduzeću?!".

Premijer je danas u Saboru apelirao na zajedništvo, neko povjerenje koje Hrvatska mora poslati stranim investitorima koji prate sve ovo što se događa, a u pitanju će danas sutra biti rejting države...

"Pa ja ću postaviti pitanje Plenkoviću: kako možemo imati povjerenje ako mu je ministar financija, koji treba to voditi (jer se radi o poreznoj upravi i dugovanjima prema državi), kako mu možemo vjerovati ako je čovjek koji je došao iz Agrokora priča o dugovima do prije tjedan dana. Mi smo nudili rješenje i konsenzus a ako pitate pravne stručnjake, ali ne one koji dolaze iz Mosta, svi će vam reći isto - promijenimo postojeći stečajni zakon!", kaže Hajdaš Dončić.

Danas je ponovo srušen kreditni rejting Agrokora. Bivši ministar uvjeren je da će to imati utjecaja i na kreditni rejting države.

" Agrokor je duboko povezan s državom i država s Agrokorom, o Agrokoru vam konkretno ovisi 3% BDP-a države i po procjenama on ovisi o 1, do 2,5% ekonomskog rasta, pa se postavlja pitanje, što je s dugovima u zdravstvu, što je s dugovima u školstvu. To je jedan sistem povezanih posuda, i nitko ne zna kako će to završiti...", zaključio je Hajdaš Dončić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca