Obavijesti

News

Komentari 2

'Vladin zaključak o besplatnom prijevozu je polovično rješenje'

'Vladin zaključak o besplatnom prijevozu je polovično rješenje'

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci" poručila je u četvrtak kako je Vladin zaključak o stopostotnom popustu za trajektni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju samo polovično rješenje.

VIDEO

- Ocjenjujemo polovičnim i privremenim rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim zaključkom do donošenja cjelovitih izmjena Zakona, priopćili su iz te udruge.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti zaključak da se do donošenja izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu odobri sto posto popusta, dakle besplatan prijevoz, ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invaliditetom, napominju u priopćenju. Ističu međutim kako je jedino dugoročno i kvalitetno rješenje da se po hitnoj proceduri izmijeni 47. članak Zakona, kojim bi se takvo pravo lako omogućilo.

Pozdravljaju činjenicu da je njihova inicijativa dovela do toga da će se osigurati besplatni prijevoz i za osobe s invaliditetom, za što se zalažu već deset godina. 

Brački pupoljci pozorno će pratiti rad Vlade i Sabora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz udruge poručuju kako će pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po tom pitanju te inzistirati na implementaciji njihovih zahtjeva u cjelovite zakonske izmjene kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više ne bi došli u pitanje. 
Od resornog ministra i Vlade zahtijevaju da se drže rokova koje su najavili za donošenje zakona, odnosno da novi Zakon u javno savjetovanje ide ovoga ljeta, a u saborsku proceduru najkasnije u listopadu.

Na jučerašnjoj saborskoj raspravi o toj temi, poručuju, izneseno je niz neistina poput one da otočka djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji još od 2018. uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva. Nitko s hrvatskih otoka nije se susreo s tom preporukom u praksi, već je odobrenje, kroz pojedinačne molbe, ovisilo o dobroj volji brodara.

Iz udruge također opovrgavaju i tvrdnje koje su se mogle čuti u javnosti da na otocima Braču i Hvaru postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu.

Butković: Oslobođenje za djecu s teškoćama i sve invalide

Ministar mora Oleg Butković u srijedu je u Saboru najavio kako će Vlada u četvrtak donijeti zaključak da se do donošenja cjelovitog zakona plaćanja troškova trajektnog prijevoza u stopostotnom iznosu oslobađaju, ne samo djeca s teškoćama u razvoju, nego i svi invalidi. Time je odgovorio na prijedlog SDP-ova Arsena Bauka da se djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku osigura besplatan trajektni prijevoz, odnosno izmjeni Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. 
Za Baukov je prijedlog pak kazao kako je "dobar, ali ne rješava stvari u cjelini".

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.