Obavijesti

News

Komentari 10

'Vladina reform javne uprave je tek nastavak uhljebljivanja...'

'Vladina reform javne  uprave je tek nastavak uhljebljivanja...'
1

Na sličnom je tragu razmišljanje Siniša Hajdaša Dončića (SDP). Mogu s 95 posto sigurnosti pretpostaviti da će 95 posto sadašnjih pomoćnika postati ili ostati ravnatelji

Oporbeni saborski zastupnici žestoko su u četvrtak kritizirali Vladin paket izmjena 61 zakona kojim se umjesto pomoćnika ministara uvode ravnatelji uprava, a uredi državne uprave pripajaju županijama, tvrdeći da se radi tek o "nastavku uhljebljivanja".

To je nastavak uhljebljivanja, "gasite" pomoćnike i sad, na kraju mandata, na četiri godine imenujete ravnatelje, ocijenio je Miro Bulj (Most).

Na sličnom je tragu razmišljanje Siniša Hajdaša Dončića (SDP). Mogu s 95 posto sigurnosti pretpostaviti da će 95 posto sadašnjih pomoćnika postati ili ostati ravnatelji, ustvrdio je.

Predloženim paketom predviđeno je gašenje ureda državne uprave u županijama i povjeravanje gotovo 98 posto njihovih poslova županijama, kao i racionalizacija broja zaposlenih kroz poticajne mjere predviđene Zakonom o sustavu državne uprave.

Giovani Sponza (IDS) kaže da predloženi paket ne prati fiskalna decentralizacija, što će donijeti dodatne troškove županijama. Kolike će nakon svega biti uštede, zanima Davora Vlaovića (HSS).

Ušteda između 30 i 40 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić tumači da će se prijenos sredstava županijama osigurati u državom proračunu za 2020., a ukupna ušteda bit će između 30 i 40 milijuna kuna, pod pretpostavkom da iz sustava ode 500 ljudi.

Trenutna cijena sustava je 350 milijuna kuna, nakon reforme trebao bi koštati između 310 i 320 milijuna kuna. Do 25. rujna za odlazak iz sustava prijavilo se 517 ljudi no, ostala su još tri dana, rekao je Nekić.

Županije sada imaju oko 2200 službenika i namještenika, a preuzimanjem dodatnih 2000 ukupno bi ih imali oko 4200, naveo je državni tajnik.

Istaknuo je da broj dužnosnika nakon reforme pada na "70 i nešto", za razliku od "140 i nešto", koliko ih je prije bilo u sustavu.