Obavijesti

News

Komentari 53

Vladine reforme 'biti ili ne biti': Tko će provesti 'Plan 61'?

Vladine reforme 'biti ili ne biti': Tko će provesti 'Plan 61'?
2

POKRETAČI NAPRETKA Mjere poput reforme obrazovanja, smanjenja javne uprave i poticanja ulaganja nužne su i poželjne. Pitanje je hoće li ih Timov tim uspjeti ostvariti

VIDEO

Nakon 100 dana svađa, afera i šutnje o najvažnijim pitanjima, Vlada je predstavila svoj plan sa 61 mjerom koja bi trebala zemlju dovesti u red. Reforme su svakako nužne za Hrvatsku, ali ove Vladine su za sada samo lista želja.

Jedna od najvažniji mjera, koju u svakom slučaju moraju provesti, jest Kurikularna reforma. Svi ponavljaju već otrcanu frazu da na mladima svijet ostaje, a bez modernijeg, učinkovitijeg i rasterećenijeg obrazovanja naši “mladi” teško će se nositi s problemima koji će ih dočekati kad odrastu.

Građani će ih osjetiti


Poticanje investicija, smanjenje broja Vladinih agencija, racionalizacija javne uprave, odnosno smanjenje birokracije, ukidanje nameta u gospodarstvu - neke su od mjera koje su itekako pozitivne. Sigurno će na njih blagonaklono gledati i Europska komisija. No dok one prerastu iz liste želja u stvarnost, morat će proći puno više vremena nego što se spominje. Za to vrijeme lako će se provoditi mjere koje će prije svega opteretiti građane, poput imovinskog cenzusa, poreza na nekretnine, poskupljenja zdravstvenih usluga... Sve ove mjere već su viđene jer su ih i prijašnje vlade na papiru bez poteškoća popisivale i prezentirale, a provodile su samo one koje su brzinski mogle dodatno iscijediti građane.

Građani su se bili pomirili s činjenicom koju im je nametnula Milanovićeva vlada - da će se od 2038. u mirovinu ići sa 67 godina. Oreškovićv tim je pomaknuo godinu realizacije na 2028. godinu.
Postoje zanimanja u kojima ljudi rado žele produžiti svoj radni vijek, no netko tko zarađuje na teškim fizičkim poslovima teško će po ovim kriterijia uopće doživjeti mirovinu. Predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić posebno je zgranit mjerom koja se odnosi na mirovinske fondove.

HGK: Olakšat će poslovanje

Međutim, Hrvatska gospodarska komora, kojoj je na čelu Luka Burilović, daje pozitivniju ocjenu.

- Reforme su usmjerene na dobra područja. Postoje mjere koje bi trebale olakšati poslovanje. Sve bi trebalo ipak popratiti i poreznim rasterećenjem. Nadamo se brzoj i kvalitetnoj provedbi planiranih aktivnosti - komentirali su u HGK.
I inače žestoki kritičar Vlade, sinidkalist Vilim Ribić, vidi neke pozitivne stvari.

- Podržat ćemo jačanje poslovne klime, kurikularnu reformu i reformu javne uprave u dobrom dijelu - kaže Ribić, ali napominje da su najvažnije stvari u Vladinu planu loše riješene.

Uzeli dobre stvari i od SDP-a


Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je dobro da se u planu reformi nisu bavili ideološkim podjelama nego su preuzeli i pozitivne stvari od prošle vlade.

- To do sada nije bio običaj - kaže Puhovski.

No nezadovoljan je čelnik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika, koji kao partner u koaliciji neće podržati reforme socijale, zdravstva i mirovina.

Trebalo im je 100 dana za konkretan plan

U nedjelju, 1. svibnja, Timov tim obilježava prvih 100 dana. Orešković je u prvom govoru rekao da je i tih 100 dana previše vremena za nužne mjere. Pokazalo se da, neupućen u hrvatske političke prilike, premijer nije računao na trzavice u širokoj koaliciji, svađe, afere i skandale.


Zato smo konkretan plan reformi dobili tek uoči 100. dana mandata. Timov tim je šarolik, pa su takve i ocjene pojedinih ministara. Tko je dobio prolaznu ocjenu a tko mora na popravni, pročitajte u specijalu na stranici 26.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa