Obavijesti

News

Komentari 562

Vlado, nećemo vam zaboraviti: Rekli ste nam ostaviti 33 mlrd.

Vlado, nećemo vam zaboraviti: Rekli ste nam ostaviti 33 mlrd.
4

Novac će dolaziti iz EU fondova, 100.000 radnih mjesta, a svi će imati veće plaće. No, nova je Vlada već pogazila svoja obećanja i obećala manji ekonomski rast...

VIDEO

Prije samo tri mjeseca HDZ je obećavao med i mlijeko ako dođu na vlast. Nikakvi negativni potezi nisu bili spominjani, pa čak ni privatizacija koja je sad isplivala.

U Mostu su također obećavali reforme koje će oživiti gospodarstvo. Obje strane su obećale da će rasteretiti plaće, odnosno poreze koje na njih plaćamo kako bi nam više ostajalo u džepu.

HDZ i ostali partneri u Domoljubnoj koaliciji su ipak bili puno konkretniji jer je javnost to od njih zahtijevala. Tomislav Karamarko zato nije štedio. Prema nezavisnim izračunima, sva obećanja koja su dali državu bi stajali oko 33 milijarde kuna u četverogodišnjem mandatu, odnosno toliko bi ostavili građanima i gospodarstvu.

Najviše od tog iznosa otpada na veliko smanjenje PDV-a kako bi građani što jeftinije kupovali proizvode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova Vlada je uništila poreznom politikom poduzetniku volju za radom - rekao je Tomislav Karamarko lani. Domoljubna koalicija je zato obećala smanjivanje PDV-a, ali i ukidanje od 50 do 60 parafiskalnih nameta.

Sveukupno su obećali čak 100.000 novih radnih mjesta do kraja svojeg mandata. Preciznije: 45.000 u šumarstvu i poljoprivredi, 25.000 u industriji, a isto toliko i razvojem informatizacije. U turizmu će biti 5000 radnih mjesta.

Također bi i mirovine trebale porasti, a novac će osigurati i za rodilje, umirovljenike te branitelje. Obećali su povući čak pet milijardi eura iz EU fondova, a to je godišnje gotovo 50 posto više nego dosadašnja Vlada. BDP će rasti prosječno pet posto svaku godinu njihova mandata. Obrtnici neće plaćati isti porez, nego zavisno koliko svake godine uprihoduju. Sve bolnice će dobiti novu opremu i zdravstvo će biti dostupno svima.

Maknut će sva preklapanja u zakonskim nadležnostima, a javna uprava će biti tako efikasna da će svakome odgovarati u pet dana.

Prazne državne nekretnine bit će iskorištene za socijalno stanovanje. Ukinut će se dosadašnje oporezivanje dividende i udjela u dobiti. Televizijska pretplata će biti niža nego sadašnjih 80 kuna. Most je dodatno obećao i Fond za inovacije, ukidanje valutne klauzule te posebnu Agro banku koja će pratiti poljoprivrednike i njihove projekte.

Otkad su se Most i HDZ dogovorili o suradnji, sva ova obećanja su sve rjeđe prelazila preko njihovih usta. Primjerice, jučer su obećali rast BDP-a od tri posto.

PDV će biti prvo 23, a zatim 20 posto

Kukuriku vlada povećala je PDV na čak 25 posto kako bi popunila proračunsku rupu. To je u izbornoj kampanji bila jedna od glavnih zamjerki oporbe. Domoljubna koalicija je u svojem programu istaknula da će smanjiti u roku dvije godine PDV na 23 posto. Do kraja mandata trebao bi biti 20 posto! PDV od 25% svaku stvar koju kupujete poskupljuje za jednu četvrtinu. Ako nešto stoji 75 kuna, još 25 kuna morate dati državi pa je konačni iznos koji plaćate 100 kuna. HDZ to želi smanjiti kako bi pojeftinio život i potaknuo kupovinu. Na hranu bi PDV trebao biti 10, a na dječje potrepštine pet posto kako bi se olakšalo roditeljima.

Rast sadašnjih i budućih mirovina

Mirovine će iznositi 60 posto prosječne plaće, obećali su u Domoljubnoj koaliciji. To znači da bi prosječna mirovina iznosila oko 3425 kuna, a to je oko 1200 kuna više nego sad. Obećali su da će taj cilj postići dodatnim izdvajanjima svake godine za pet posto. Most je lutao s obećanjima oko mirovina. Prvo su rekli da će izdvajati više za drugi mirovinski stup svake godine, zatim su pričali da bi drugi stup trebalo ukinuti i sav novac, više od 70 milijardi prebaciti u prvi stup. Na kraju, obećali su raspravu o tome kako popraviti mirovinski sustav u koji svaki zaposleni izdvaja 20 posto svoje plaće.

Tisuću eura za svako dijete i veće plaće

Jedna od glavnih okosnica programa je 1000 eura ili oko 7600 kuna za svako novo dijete u Hrvatskoj. Također, obećali su da će zaposlena majka imati pravo na punu plaću godinu dana umjesto sadašnjih šest mjeseci. Također, obećali su da će promijeniti porez na dohodak kako bi zaposleni imali veće plaće. Tomislav Ćorić, strateg HDZ-a, tvrdio je da je potrebno ukinuti stopu od 40 posto za najviše plaće kako mladi i obrazovani ne bi odlazili iz Hrvatske. Most je obećao jedinstvenu stopu za davanja državi do plaće od 5000 kuna iz istog razloga, a s tim se HDZ složio. O tome sada šute.

Rezanje plaća, manje lokalnih čelnika

Ministri, njihovi pomoćnici, zamjenici, saborski zastupnici, potpredsjednici i premijer trebali bi imati plaću manju 25 posto. Saborska prosječna plaća bi trebala pasti sa 16.000 na 12.000 kuna. Most je obećao još više: zastupnici će imati plaće 9.999 kuna. O njihovoj aktivnosti će ovisiti hoće li porasti. U pregovorima Mosta i HDZ-a usuglašeno je da se ukidaju zamjenici u općinama, županijama i gradovima. Reže se broj vijećnika za 20% u lokalnoj upravi. Pravo na plaću bi imali samo čelnici mjesta iznad 10.000 stanovnika.

Manje županija, općina i zastupnika

Mostova najvažnija reforma je rezanje županija odredbom da ne mogu biti ispod 500.000 stanovnika. Ukidanje općina koje su manje od pet tisuća stanovnika. Također, Most je inzistirao da se smanji i broj zastupnika. Umjesto 151, bilo bi ih od 90 do 101 zastupnika. Najavili su i referendum o tome treba li dijaspori ukinuti pravo glasa na izborima. Sve te teze su potpuno neprihvatljive HDZ-u i na njih neće pristati. Glasači Mosta imaju ih pravo prozvati za neispunjena obećanja ako odustanu od te reforme.

Nećemo pustiti da zaboravite obećanja

Gotovo ništa od navedenih obećanja nije ni spomenuto zadnjih mjesec i pol otkako su HDZ i Most počeli pregovarati. Malo toga je i u smjernicama za rad Vlade koje su jučer objavljene. Obećanja se izvlače iz šešira u predizbornoj kampanji, ali na njima se i dobivaju izbori. Ako Vlada zaboravi da je možda baš netko za njih glasao jer želi tisuću eura za dijete ili veću mirovinu, mi ćemo ih podsjećati što su govorili. Izlika da nisu znali da nema novca ili su se malo zaletjeli neće im proći. Četiri godine su primali masne plaće u Saboru i spremali svoj izborni program.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 562
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.