Obavijesti

News

Komentari 0

Vlašić Iljkić (SDP) je upozorila: Jedan posebni skrbnik trebao je štititi interese čak 445 djece

Vlašić Iljkić (SDP) je upozorila: Jedan posebni skrbnik trebao je štititi interese čak 445 djece

Saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić (SDP) upozorila je u petak u Hrvatskom saboru na preopterećenost posebnih skrbnika, navodeći da je jedan skrbnik lani, u prosjeku, trebao brinuti o zaštiti interesa 445 djece

Skrbnici zastupaju i odrasle osobe, pa svaki u prosjeku godišnje radi na 484 predmeta, rekla je zastupnica u raspravi o zakonu koji treba osigurati da se u našem zakonodavstvu uspostave jedinstvena pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništaj braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.

SDP-ova zastupnica kaže da je Centar za posebno skrbništvo „preopterećen“, ima 18 posebnih skrbnika pravne struke u četiri velika grada koji ne mogu zastupati odgovarajuće interese djece.

Sabor raspravlja o rebalansu proračuna: Stiglo je oko 70 amandmana, većinom iz oporbe
Sabor raspravlja o rebalansu proračuna: Stiglo je oko 70 amandmana, većinom iz oporbe

Lani je trebalo zastupati 8.017 djece u postupcima pred nadležnim tijelom, posebni skrbnici su nazočili na samo 15 posto zakazanih ročišta na sudu, što je poražavajuće, jer pisanim podnescima se ne može kvalitetno zastupati interese djece, istaknula je.

Pletikosa: U tijeku su nova zapošljavanja

Državna tajnica Ministarstva rada i socijalne skrbi Marija Pletikosa ističe kako je problem prepoznat.

Lani smo imali dodatna zapošljavanja, u tijeku je zapošljavanje 21 novog posebnog skrbnika, svjesni smo preopterećenosti, kazala je.

Sabor sutra glasa o rebalansu proračuna, Zakonu o Vladi i imenovanju Ćorića u HNB...
Sabor sutra glasa o rebalansu proračuna, Zakonu o Vladi i imenovanju Ćorića u HNB...

Iznijela je i podatak da Hrvatska godišnje ima „oko 25 predmeta“ koji se odnose na međunarodnu otmicu djece.

Zastupnici pozdravljaju donošenje zakona koji će osigurati provedbu Uredbe EU o nadležnosti i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece.

Davor Dretar (DP) pritom poručuje da nije dovoljno samo donijeti zakon, nego je važno da se sve nadležne institucije: resorno ministarstvo, Zavod za socijalni rad, Centar za posebno skrbništvo, sudovi, uključe u teške procese u korist djece.

Pitam se imamo li dovoljno osoba u sustavu da rade posao koji će im biti povjeren, rekao je zastupnik i na primjeru dječaka iz Splita, čijom se sudbinom prije pet godina bavila široka javnost, podsjetio o kako se „teškim i ozbiljnim“ procesima radi.

Zastupnica HDZ-a Anita Pocrnić Radošević važnim drži uvođenje rokova za postupanje nadležnih tijela, a slično naglašava i Irena Šimunić (Socijaldemokrati). U postupcima povratka djeteta u slučajevima protupravnog odvođenja i zadržavanja, sudovi svakog stupnja trebaju donijeti odluku najkasnije šest tjedana od pokretanja postupka, naglasila je.