Obavijesti

News

Komentari 192

Vlasnica farme lažirala papire i izvukla 500.000 kuna poticaja

Direktorica se sumnjiči da je na temelju krivotvorenih izjava o posjedu, preko svoje tvrtke Vigens Invest, dobila državne potpore za pašnjake na području Općine Gračac za 2015. godinu...

VIDEO

Troje ljudi kazneno je prijavljeno zbog kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave, te kaznenog djela krivotvorenja isprave. Dolijali su policajcima Odjela gospodarskog kriminaliteta koji su akciju koordinirali s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru.

Neslužbeno saznajemo da je riječ o farmi krava Vigens na zadarskom Bokanjcu, te da su prijavljeni direktorica (53) odnosno vlasnica tvrtke Vigens Invest, član uprave (71) i 59-godišnjak koji je potpisivao krivotvorene papire. Direktorica se sumnjiči da je na temelju krivotvorenih izjava o posjedu, preko svoje tvrtke Vigens Invest, dobila državne potpore za pašnjake na području Općine Gračac za 2015. godinu.

Izjavila je da je njezina tvrtka u posjedu i korištenju oko 1.400 hektara zemljišta na području Gračaca iako je znala da zemljište zapravo koriste lokalni stočari s kojima nije imala potpisani ugovor. Na temelju takve lažne izjave, ishodila je i potvrdu od Općine Gračac da je Vigens Invest u posjedu i korisnik 1.400 hektara. Istu stvar je pokušala i sljedeće godine, ali nije uspjela pa je to kazneno djelo ostalo "u pokušaju". Od državne Agencije za plaćanje u poljoprivredi tako je izvučeno gotovo pola milijuna kuna, odnosno 465.835,75 kuna.

- Osumnjičena 53-godišnjakinja je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo,ostvarenja državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta. U zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog Ministarstva. Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna - kažu u zadarskoj policiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kasnije je, rješenjem nadležnog tijela, naloženo društvu da vrati isplaćeni avans potpore, ali do danas su to napravili samo u manjem dijelu.71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojim je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim ljudima. Takvi ugovori ne postoje jer vlasnici OPG-a ih nikada nisu zaključili sa društvom niti su ih potpisali, već ih je na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak pa je i on kazneno prijavljen zbog krivotvorenja isprave.

Dakle, 53-godišnjakinja se tereti za dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega je jedno samo pokušala, a ne i uspjela napraviti, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 71-godišnjak je prijavljen za kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave te kazneno djelo poticanja krivotvorenja isprave, a 59-godišnjak je krivotvorio ispravu svojim potpisom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...