Obavijesti

News

Komentari 15

"Vlasti Republike Srpske nisu provele obvezujuću presudu"

"Vlasti Republike Srpske nisu provele obvezujuću presudu"

Ustavni sud BiH je utvrdio u petak da je parlament RS ignorirao svoje obveze i raspisao referendum kojim je pokušao osporiti autoritet Ustavnog suda

VIDEO

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je u petak kako tijela vlasti Republike Srpske nisu provele obvezujuću presudu kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao dan tog entiteta, kao i da su odbile ispoštovati odluku o zabrani provedbe referenduma najavivši da će o tim činjenicama biti dostavljeno izvješće Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koje je ovlašteno za daljnje postupanje.

Na sjednici održanoj u Sarajevu Ustavni sud BiH donio je rješenje kojim je utvrđeno kako Narodna skupština RS do danas nije provela sudsku odluku donesenu još u studenom 2015. Tada je odlučeno kako obilježavanje 9. siječnja kao dana RS nije sukladno ustavu jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Rok za provedbu obvezujuće sudske odluke istekao je 25. lipnja 2016.

Parlament RS ne samo da je ignorirao svoje obveze, nego je i raspisao referendum kojim je pokušao osporiti autoritet Ustavnog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj je parlament 17. lipnja ove godine podnio zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim praznikom, no uz to nisu predstavljene nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na donošenje drugačije odluke pa je zahtjev Narodne skupštine RS odbijen.

Ustavni sud podsjetio je kako je svojom odlukom od 26. studenog 2015. godine jasno odredio način i rok za izvršenje odluke koja je prema ustavu obvezujuća. 

S obzirom da Narodna skupština RS nije izvršila konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda, on je na sjednici održanoj u petak konstatirao kako je sporna odredba entitetskog zakona o praznicima prestala vrijediti pa ni obilježavanje 9. siječnja više nema nikakva zakonskog osnova.

Zaključci Ustavnog suda BiH sada daju konkretno uporište Tužiteljstvu BiH za kazneni progon osoba za koje se utvrdi da su odgovorne za neprovođenje obvezujućih sudskih odluka. Zakonom su za takva kaznena djela predviđene kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Istraga o ovom slučaju već je pokrenuta, a prvi koji je pozvan dati iskaz, i to u svojstvu osumnjičenika, je predsjednik RS Milorad Dodik.    

Dodik bi se trebao očitovati o okolnostima pod kojima je organiziran neustavni referendum 25. rujna. Dodik je dobio poziv da se javi na saslušanje u sjedište Tužiteljstva BiH u Sarajevu 3. listopada.

On je potvrdio kako je poziv dobio, no istodobno je najavio kako neće ići u Sarajevu jer se tamo ne osjeća sigurno i jer ne želi da se od saslušanja pravi "medijski spektakl".

Kazao je kako je iskaz spreman dati isključivo na teritoriju RS te pozvao tužitelja da dođe u Istočno Sarajevo ili Banju Luku ili pak da iskaz da video-vezom.

Tužiteljstvo BiH do petka nije reagiralo na ovakve Dodikove istupe.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je kako je svatko dužan odazvati se na poziv državnog tužiteljstva te kako će onaj tko to ne učini bez opravdanog razloga biti prisilno priveden. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag