Obavijesti

News

Komentari 75

Vodećima glasove kradu nove opcije, udar na HDZ tek slijedi

Vodećima glasove kradu nove opcije, udar na HDZ tek slijedi
5

Istraživanje koje je objavio HRT pokazuje da sve dosad vodeće stranke gube glasove kako se pojavljuju nove opcije. U HDZ-u vjeruju da će se svi protestni glasovi raspršiti

VIDEO

Za razliku od prošlih izbora za Europski parlament, sad priliku za ulov mandata ima znatno šarolikije društvo.

Veliko istraživanje koje je objavio HRT pokazuje da sve dosad vodeće stranke u Hrvatskoj polako gube glasove kako se pojavljuju nove opcije, a ako se takvo 'grickanje' glasova i nastavi, HDZ-u će doći pod pitanje plan o osvajanju pet od 12 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. Pogotovo što su uskrsne mise pokazale da će za njih i s oltara stizati kritike.

Slične trendove su dosad bilježile i druge ankete, no HRT se pohvalio da je njihova anketa na najvećem uzorku od 1.400 ispitanika i ima najmanju mogućnost pogreške.

Sinčić osvojio 100 glasova

Iako HDZ i prema toj anketi osvaja pet mandata, broj onih koji bi glasali za njih naspram prošlog mjeseca je pao za dva posto i završili su na 25,1 posto glasova. Treba podsjetiti da je HDZ-ova koalicijska lista na istim izborima prije pet godina osvojila 41,2 posto. SDP također opet polako gubi glasove i podržava ih 15,7 posto birača.

Oni su na prošlim izborima sa svojom koalicijskom listom osvojili gotovo 30 posto glasova. Ono što je vidljivo iz svih anketa zadnjih mjeseci je činjenica da Živi zid gubi protestne glasove kako se pojavljuju nove opcije i s lijeva i s desna. Oni su na 7,7 posto, osvojili bi jedan mandat. Danas zvuči nevjerojatno, ali Živi zid je pod drugim imenom prije pet godina sudjelovao na izborima, osvojili su 0,47 posto glasova, od čega je Ivan Sinčić osvojio točno 100 glasova, a njegov kolega Ivan Pernar 1549.

Most i Amsterdamska koalicija također bi trebali osvojiti jedan mandat, s tim da Amsterdamska polako gubi početni zamah i vrti se oko 7,5 posto potpore, a Most nešto više od šest.

Kolakušić i Petir nove zvijezde

A gdje su otišli glasovi koje su izgubili vodeći? Marijana Petir, bivša članica HSS-a, sa svojom samostalnom listom dospjela je do 4,6 posto potpore. Ona je na svoje ime i na listi HDZ-a, ali kao HSS-ovka prije pet godina osvojila gotovo 43.000 glasova.

Sudac Mislav Kolakušić je također na 4,6 posto, dok se dvije desne opcije, Neovisni za Hrvatsku i Hrvatski suverenisti, vrte oko četiri posto. Start je na 3,2 posto. Iako je prag za dobivanje mandata i na ovim izborima pet posto, njegov prelazak ne znači i zajamčeno mjesto u Bruxellesu i Strasbourgu. Široka desna koalicija je prije pet godina osvojila 6,9 posto ili gotovo 64.000 glasova i nisu dobili mandat.

Također, ako Velika Britanija ostane u Uniji i organizira izbore, birat ćemo 26. svibnja 11, a ne 12 zastupnika iz Hrvatske. Vladajući HDZ je opterećen i unutarnjim problemima s Milijanom Brkićem, a već u nedjelju stiže novi problem.

Kritike s oltara

Sindikati kreću u akciju prikupljanja potpisa protiv mirovinske reforme i dva tjedna će voditi žestoku kampanju protiv Vlade. Kardinal Josip Bozanić je prozvao HDZ i IDS zbog Uljanika, a u kampanju ulazi i konzervativni Hod za život.

U HDZ-u vjeruju da će se svi desni i protestni glasovi koji idu dvjema desnim koalicijama, Živom zidu i Mostu raspršiti te da to neće ugroziti njihov plan o osvajanju pet mandata.

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu