Obavijesti

News

Komentari 1

Vodi se mrtva utrka: Hoće li Netanyahu ostati premijer?

Vodi se mrtva utrka: Hoće li Netanyahu ostati premijer?
1

Njegova stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih protivnika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta

VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na vlasti puno desetljeće i njegov protivnik Benny Gantz,  vodili su u utorak navečer mrtvu utrku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati izlaznih anketa.  

Netanyahu (69), predvidio je ujutro da će ti izbori biti jako tijesni što potvrđuju izlazne ankete koje su proveli veliki izraelski mediji.

Njegova stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih protivnika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta.

Uz rezultate ovih dvije stranaka odlučjujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika jer nije bitno tko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego tko će biti kadar uz te saveze ostvariti 61 mandat u parlamentu. 

Prema izlaznim anketama izgleda da nijedan blok nije kadar ostvariti taj broj i dakle formirati vladu nakon drugih izbora u pet mjeseci.

Uz tradicionalne saveznike, Likud bi mogao dobiti između 54 i 57 mandata, a Plavo bijeli između 54 i 58.

Arapske stranke, koje bi trebale osvojiti između 11 i 13 mjesta u parlamentu, mogle bi odigrati ključnu ulogu pružanjem podrške jednom ili drugom kandidatu kako bi zemlja izašla iz političke paralize.

Rezultati ovih novih izbora imaju dodatnu težinu za Netanyahua jer se zbivaju mjesec dana prije njegova pojavljivanja na sudu gdje je osumnjičen za korupciju, zloporabu povjerenja i malverzacije. Taj izraelski premijer s najdužim stažem u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri jer nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata. 

Ne želeći riskirati da predsjednik Izraela Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekome drugom, Netanyahu se odlučio na nove izbore. 

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu. 

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje. 

Pokretanje videa...

00:48

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik