Obavijesti

News

Komentari 4

Vodič za doktore u Italiji: Kome dati prednost, koga zapostaviti

Vodič za doktore u Italiji: Kome dati prednost, koga zapostaviti
1

Autori ovog dokumenta ističu da ovo zvuči kao diskriminacija određenih skupina, ali i da je ovo najbolja opcija koja štiti ponajprije one kojima je pomoć najpotrebnija

VIDEO

Zbog prevelikog broja zaraženih u Italiji, talijanski doktori primorani su poduzimati nesvakidašnje mjere kako bi svi pacijenti dobili adekvatnu njegu.

Prije dva tjedna Italija je dosegla broju 322 zaraženih korona virusom. Samo tjedan kasnije, brojka zaraženih porasla je na 2,502. Od tog je trenutka najveći teret pao upravo na doktore, koji svim pacijentima žele osigurati adekvatnu njegu i pobrinuti se za njihovo zdravstveno stanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svećenici mole po ulicama 01:21

Brojka zaraženih u Italiji raste iz dana u dan, mjesta u bolnicama su popunjena, a doktori i svo ostalo bolničko osoblje nije u stanju svim pacijentima pružiti potrebnu zdravstvenu njegu.

Talijansko učilište za anesteziju, analgeziju, reanimaciju i intenzivno liječenje objavilo je tzv. 'vodič' za doktore i bolničko osoblje kojeg bi se trebali pridržavati u ovom ekstremnim uvjetima koji trenutno vladaju, piše The Atlantic.

Postala simbol borbe: Zaspala na poslu nakon naporne smjene
Postala simbol borbe: Zaspala na poslu nakon naporne smjene

Dokument ističe moralne odluke s kojima se susreću talijanski doktori pri liječenju zaraženih. Umjesto da osiguraju podjednaku njegu svim pacijentima u potrebi, doktori bi trebali slijediti kriterije u pogledu distributivne pravde. Drugim riječima, pri liječenju zaraženih prednost bi trebale imati rizične skupine, osobe starije dobi.

Također, autori navedenog dokumenta navode kako bi moglo doći do toga da se uvede dobna granica za one koji spadaju u rizičnije skupine i imaju prednost u liječenju pred ostalima.

'Strah nas je raditi, zaštitna oprema nam nanosi veliku bol'
'Strah nas je raditi, zaštitna oprema nam nanosi veliku bol'

Osobe mlađe životne dobi zaražene korona virusom, koje spadaju u nisko rizične skupine, naći će se zadnje na listi kada govorimo o liječenju korona virusa. Autori ovog dokumenta ističu da ovo zvuči kao diskriminacija određenih skupina, ali i da je ovo najbolja opcija koja štiti ponajprije one kojima je pomoć najpotrebnija.

Također, doktori su dužni u obzir uzeti i prethodno zdravstveno stanje pacijenta. Osobe zaražene korona virusom koje su prethodno imale zdravstvenih problema, trebale bi imati prednost upravo zbog činjenice što teže podnose bilo kakvu vrstu upale za razliku od ostalih pacijenata.

Cilj ovog dokumenta bila je pomoći doktorima u teškim moralnim odlukama s kojima se susreću u ekstremnim okolnostima kojima trenutno svjedočimo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer