Obavijesti

News

Komentari 14

Vodič za kretanje van Hrvatske: Gdje smijemo, koga puštamo?

Vodič za kretanje van Hrvatske:  Gdje  smijemo, koga puštamo?
3

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Treba spomenuti da je tranzit kroz Hrvatsku slobodan građanima tzv. trećih država

VIDEO

Pošto je pandemija korona virusa utjecala na promet u cijeloj Hrvatskoj, na jednom mjestu HAK je skupio sve aktualne zabrane i prometna ograničenja kod nas i u susjednim državama. U nastavku pročitajte tko sve može ući u Hrvatsku i kamo sve smiju Hrvati.

Mjere za prelazak hrvatske granice definirane 10. 7. – noviteti za građane tzv. trećih zemalja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Treba spomenuti da je tranzit kroz Hrvatsku slobodan građanima tzv. trećih država, uz uvjet da im je slobodan ulazak u finalnu destinaciju. Također, tu su i nove mjere za turiste iz tzv. trećih država. (Treće države u prijašnjim odlukama bile su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj, odnosno Kina).

granica

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem (u Hrvatskoj) na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. Prekogranične radnike

2c. Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. Putnike u tranzitu

2f. Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja (obavezno pročitati i niže navedene upute)

2g. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., t: 2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 h. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. Osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Putne informacije za vozače u tranzitu

Vozači u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne moraju više voziti u konvojima, ali se moraju kretati autocestama i koristiti točno određena odmorišta. Tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Zir istok i zapad; BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora.

Granica sa Slovenijom

Od ponedjeljka 15. 6. otvaraju se svi malogranični prijelazi sa Slovenijom.

Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste izdale su upute za sigurno putovanje, pročitajte ih ovdje.

SLOVENSKE MJERE – HRVATSKA JE NA ŽUTOJ LISTI!

Hrvatska je na tzv. žutoj listi (zelena, žuta i crvena). Svi Slovenci koji se vraćaju u državu morat će objasniti gdje su u Hrvatskoj bili (potvrda o turističkom smještaju, vlasništvu vikendice, plovila…).

Za ulazak i ostanak u Sloveniji hrvatski građani moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, ali ima i mnogo izuzetaka. Iz ovog režima izuzeti su prekogranični radni dnevni migranti.

Izuzetci su još: tjedni migranti, koji rade u EU, osobe u trgovačkom prometu ili djelatnosti koje nakon prelaska granice prilože dokaz o obavljanju prometa ili djelatnosti u Republici Sloveniji ili inozemstvu i vraćaju se preko granice za 24 sata i podnose negativan test na koronavirus (ne stariji od 36 sati, proveden u nekoj od država EU). Potom, osobe u međunarodnom transportu s potvrdom poslodavca. Osobe koje obavljaju prijevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije. Za teretni prijevoz u tranzitu potrebno je napustiti Sloveniju u roku 12 sati od ulaska. Osobe s diplomatskom putovnicom. Pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, policije, vatrogasaca i osoba koja obavlja humanitarni prijevoz koja prijeđe granicu radi obavljanja tih zadataka (moraju pokazati negativan test ne stariji od 36 sati, proveden u EU državi). Osobe koja imaju dokaz o planiranom liječničkom pregledu ili postupku u Republici Sloveniji, drugoj zemlji Europske unije ili drugoj zemlji schengenskog područja (moraju pokazati negativan test ne stariji od 36 sati, proveden u EU državi). Osobe koje prelaze granicu (svakodnevno ili povremeno) zbog sudjelovanja u obrazovanju ili znanstvenim istraživanjima u Republici Sloveniji ili inozemstvu i to dokažu odgovarajućim dokazima, te njihovi roditelji ili druge osobe koje ih prevoze i vrate preko granice u 24 sata nakon ulaska (moraju pokazati negativan test ne stariji od 36 sati, proveden u EU državi).

Ako ste u tranzitu morate imati i potvrdu sastanka ili turističke rezervacije u državi u koju putujete. Tranzit je slobodan – Sloveniju treba napustiti najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Ako ste u turističkom posjetu Sloveniji morate imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 36 sati. Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP) s takozvane zelene liste (zaraženih koronavirusom).

BOSNA I HERCEGOVINA 

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Od 16. 7. građani EU mogu ući uz predočenje negativnog nalaza testa na koronavirus koji nije stariji od tri dana.

CRNA GORA OTVARA GRANICE

Od 1. lipnja Crna Gora otvara granice. Države s kojima će otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka… Crna Gora je zatvorila granicu s BiH 18. 6.

MAĐARSKE MJERE
Od petka 12. 6. slobodan je ulaz u Mađarsku za hrvatske građane. Mađarska otvara granice.

ITALIJA OTVARA GRANICE
Od 3. lipnja u Italiju se može slobodno ući i iz nje izaći. Za sve putnike koji namjeravaju posjetiti regiju Lombardiju izdaje se posebno upozorenje

AUSTRIJA JE IZDALA UPOZORENJE ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA
Od 16. lipnja i hrvatski građani moći će slobodno putovati u Austriju. Austrija je 1. 7. izdala upozorenje za zemlje zapadnog Balkana. Unatoč uputama Europske unije, mjere prema Srbiji i dalje ostaju, a ostaju i za Bosnu i Hercegovinu, Kosova, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Za sve povratnike iz tih država i njihove građane vrijedi pravilo o 14-dnevnoj izolaciji ili validnom testu na koronavirus.

Na graničnom prijelazu s BiH prelasci su i dalje ograničeni na određene kategorije osoba

SRBIJA JE OTVORILA GRANICE
Srbija je otvorila granice i za ulazak u tu državu nije više potreban test na koronavirus. Po ulasku u državu ne mora se u samoizolaciju.

UKRAJINA OTVARA GRNAICE
Od sredine lipnja planira se otvaranje granica…

ŠVICARSKA UVODI OGRANIČENJA
Granice su otvorene od 15. lipnja. Građani koji dolaze iz 29 država morat će od 6. 7. u samoizolaciju koja će trajati 10 dana. Na listi su Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija…

SLOVAČKA OTVARA GRANICE
Granice su otvorene za građane većine EU država pa i za hrvatske građane

ČEŠKA OTVARA GRANICE
Hrvatski građani mogu slobodno ulaziti u Češku od 8. lipnja.

POLJSKA JE OTVORILA GRANICE SREDINOM LIPNJA
Zasad se provode kontrole na graničnim prijelazima.

RUSKE MJERE
Rusija od 13. srpnja omogućuje ulazak u državu diplomatima i njihovim obiteljima, delegacijama i komisijama iz inozemstva, rođacima preminule osobe (uz predočenje dokaza o obiteljskim vezama), strancima koji dolaze zbog liječničkog tretmana, strancima koji studiraju u Rusiji, strancima koji imaju poslovne ponude i profesionalcima koji se vode kao visokokvalificirani specijalisti.

Svi koji ulaze u Rusiju moraju pokazati negativan test na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Ako nemaju test, morat će se testirati u Rusiji, najkasnije 72 sata od ulaska u zemlju.

NJEMAČKA OTVARA GRANICE
Njemačka je otvorile granice – samoizolacija potrebna je za građane tzv. rizičnih zemalja. Od državljana tzv. trećih zemalja, granica je otvorena za građane Crne Gore, ali nije za građane Srbije i Bosne i Hercegovine. Za njih po ulasku slijedi 14-dnevna samoizolacija.

BELGIJA OTVARA GRANICE
Granice su otvorene za sve državljane EU od 16. 6.

NIZOZEMSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za državljane EU. Građanima Švedske i Velike Britanije savjetuje se da idu u 14-dnevnu samoizolaciju prilikom ulaska u državu.

FRANCUSKA JE OTVORILA GRANICE
Francuska je od 15. 6. otvorila granice za građane EU. U karantenu će samo putnici koji ulaze u državu, a pokazuju simptome bolesti.

RUMUNJSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za sve državljane EU. Samoizolacija se preporučuje građanima koji dolaze iz država s velikim brojem zaraženih.

BUGARSKA JE OTVORILA GRANICE
Za građane EU granice su otvorene – putnici koji dolaze iz Švedske, Velike Britanije i Portugala moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Grčka je otvorila granice Granice su otvorene za sve države EU, osim Švedske. Svi gosti će morati prije ulaska u državu ispuniti internetski formular. Potom će na ulasku dobiti QR kod, a ovisno o mjestu s kojeg dolaze bit će upućeni na dalje aktivnosti – slobodan ulazak ili testiranje.

ŠPANJOLSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za građane EU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u