Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Vodič za pljačku: Svi recepti i modeli namještanja natječaja

Unatoč procesima i optužnicama, i danas se namiještaju natječaji, uzimaju provizije i izvlači novac prema modelu Fimi medije kojim se služe gradovi, općine, država...

Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
38 komentara

Dobrodošli dragi gradonačelnici. Evo malog darka za vas i direktore koje ćete sada staviti u gradske tvrtke. To bi mogla biti imaginarna sarkastična čestitka novim vlastodršcima uz vodič o izbjegavanju javne nabave koji donosimo. I koji je daleko od šaljivoga i smiješnoga. Dapače, svjedoči kako niti stalno popravljanje zakona nije uspjelo zakrpati sve rupe iz kojih novac kroz namještene natječaje ide u privatne džepove.

Kako se popravljao zakon, uvodile nove regule i obveze kako bi javna nabava bila što transparentnija, tako su i naručitelji uspjeli izvježbati sve sofisticiranije načine namještanja natječaja. Na primjer, ako se pokažu točne optužbe onih koji sudjeluju na natječajima, u Zagrebu namjerno kasne s dostavom dokumentacije komisiji koja razmatra žalbe.

Iako su se u Gradu pravdali pretrpanošu i da je riječ samo o jednom slučaju povezane četiri nabave, prema onima koji su sudjelovali na natječaju, ustanovljen je novi model. Onaj tko ne prođe na natječaju, žali se komisiji. Komisija zatim traži očitovanje naručitelja, Grada Zagreba, a oni ne odgovore u roku. Komisija zato poništava natječaj, a nezadovoljnik dobiva novu prigodu. Naručitelj ima čiste ruke jer nisu oni poništili natječaj nego komisija. Ako se takvi slučajevi ponove još koji put, definitivno se neće moći govoriti o iznimki nego samo o jednom u nizu modela kako preveslati i zakon i porezne obveznike i kontrolu.

>>> Cijeli članak pročitajte u novom Expressu!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message