Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Vodili ih naši liječnici: U Srbiji presadili srce nakon 14 godina

Transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa, a u lipnju su transplantirali dvije jetre

Pixsell
Foto: Pixsell
21 komentara

Pod mentorstvom kardiokirurškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći je s petka na subotu uspješno obavljena prva transplantacija srca nakon četrnaestogodišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja. Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Bojan Biočina. Uz njega, u transplantaciji su sudjelovali specijalist kirurg dr. Ivica Šafadin, anesteziolog dr. Željko Čolak, medicinska sestra instrumentarka Danijela Žigrović i medicinski tehničar Stjepan Strancarić.

Na čelu srbijanskog tima liječnika koji su jučer uspješno transplantirali srce 52-ogodišnjem bolesniku bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiokirurg prof. dr. Miljko Ristić. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Jučerašnja transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Tako su krajem lipnja ove godine liječnici iz zagrebačke Kliničke bolnice Merkur uspješno s kolegama u Kliničkom centru Srbije obavili dvije transplantacije jetre sa živih darivatelja. Bio je to prvi korak ka oživljavanju transplantacijskog programa jetre u toj zdravstvenoj ustanovi. Suradnja između dviju država u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u srpnju ove godine. Tada su u Beogradu hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja prof. dr. Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o suradnji, koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa. Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, pa su tako upravo urolozi iz KBC-a Zagreb lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega a sedmero do tada teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život, podsjećaju iz Ministarstva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message