Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Vojko Obersnel: Izjava Tajanija je pogrešna i skandalozna

Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista, kaže Obersnel

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
12 komentara

U povodu izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obratio se sljedećim priopćenjem: 

The President of the European Parliament Antonio Tajani on a visit to Palermo received by Nello Musumeci TAJANI O 'TALIJANSKOJ DALMACIJI': 'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'

- Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija je pogrešna i skandalozna i bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske van je svake pameti. Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama  na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu. 
Kao gradonačelnik Rijeke koja je uz Istru i Dalmaciju također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđujem ovaj istup predsjednika Europskog parlamenta. Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NHD i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje.  No, Istra i Dalmacija nisu talijanske   još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message