News

Komentari 4

Vojni udar u Gvineji Bisao, uhićeni predsjednik i premijer

Vojni udar u Gvineji Bisao, uhićeni predsjednik i premijer

Predsjednika Raimunda Pereiru, prema riječima njegova tjelohranitelja, uhitili su u njegovoj rezidenciji te odveli u nepoznatom pravcu. Isto je zadesilo i premijera

Vojska je u Gvineji Bisao, uhitivši predsjednika i premijera, izvela državni udar, javljaju strani mediji.

Predsjednika Raimunda Pereiru, prema riječima njegova tjelohranitelja, uhitili su u njegovoj rezidenciji te odveli u nepoznatom pravcu. Ista sudbina zadesila je, prema riječima supruge, premijera Carlosa Gomesa Juniora.

Nakon što je zaposjela središnjicu vladajuće stranke i radiopostaju, vojska je priopćila kako je vojni udar izveden zbog tajnog vojnog sporazuma potpisanog s Angolom.

- Otkrili smo postojanje tajnog vojnog sporazuma koji su potpisali premijer Gomes, prelazni predsjednik Pereira, vlada Gvineje Bisao i Angola, ističe se u priopćenju i dodaje da "taj sporazum omogućava prisustvo stranih vojnika, odnosno vojne misije Angole, kako bi zaštitila vladu Gvineje Bisao u kriznim vremenima".

Nacionalni radio Gvineje Bisao javio je da vojnici ne žele vlast nego su intervenirali da bi zaustavili stranu agresiju.

Pretpostavlja se da je premijer, inače nepopularan u vojnim krugovima, uhićen kako bi se spriječio njegov izbor za predsjednika Gvineje Bisao. On je inače u prvom krugu predsjedničkih izbora imao većinu i očekivala se njegova pobjeda u drugom.

SAD je preko svojeg veleposlanika pozvao na prekid vojne akcije i povratak civilnih vlasti.

>>> Više pročitajte na Večernji.hr

Najčitaniji članci