News

Komentari 1

Vojvodina: DZH je razočaran što DSHV nije prihvatio poziv za izbornu suradnju

Vojvodina: DZH je razočaran što DSHV nije prihvatio poziv za izbornu suradnju

Demokratska zajednica Hrvata (DZH) priopćila je da je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), čelnika Tomislava Žigmanova, odbio njihov poziv na suradnju uoči općih travanjskih izbora u Srbiji

Navode kako odluka o samostalnom nastupu na izborima još nije donesena.

DZH je 15. veljače pozvao najstariju stranku hrvatske manjine na pregovore o zajedničkom nastupu i formiranju zajedničke manjinske liste, navodeći kako bi time bilo osnaženo jedinstvo Hrvata u Srbiji uoči općih izvanrednih izbora zakazanih 3. travnja.

DSHV je međutim nekoliko dana kasnije priopćio da izlazi na izbore u okviru saveza manjinskih stranaka pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

U DZH su tim povodom istaknuli da su zatečeni odsustvom odgovora DSHV-a glede poziva za formiranje zajedničke Hrvatske manjinske liste.

U tome smislu, navodi se u njihovoj reakciji, jedan broj članova zagovara hitan početak prikupljanja potpisa za samostalnu listu i početak izborne kampanje, no konačna odluka još nije donesena.

„Odabirom koalicijskih partnera i načinom izlaska na ove izbore Tomislav Žigmanov se kandidira za ulogu 'Željka Komšića' a Hrvatima u Srbiji se sprema 'bosanski scenarij“, navodi se u priopćenju DZH u kojem se tvrdi da "čak i ako Tomislav Žigmanov bude izabran, neće imati nikakav legitimitet niti pravo da se naziva predstavnikom Hrvata“.

DZH su u lipnju 2007. godine formirali nezadovoljni članovi DSHV-a.

Stranka je sudjelovala na izborima 2008. i 2012. ali bez uspjeha i nije imala izravnog predstavnika u parlamentu, niti na jednoj razini vlasti, nakon čega je stranka prestala djelovati.

Rad DZH obnovljen je sredinom 2021., kada su ga preuzeli bivši visoki dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i DSHV-a.

Iza reaktiviranja DZH, kako sami navode, stoje intelektualci i pojedinci koji se zalažu za dijalog s politički relevantnim čimbenicima radi osnaživanja jedinstva, institucionalne izgradnje i jačanja hrvatske zajednice u Srbiji.

U vodstvu te stranke su među ostalima bivši predsjednik Izvršnog obora HNV-a i dužnosnik DSHV-a Darko Sarić Lukendić, bivša potpredsjednica HNV-a i Subotičke podružnice DSHV-a, pokrajinska zastupnica Vesna Prćić, liječnik i vijećnik HNV-a Tomislav Stantić, vijećnik HNV-a i novosadski poduzetnik Stanko Krstin, bivši predsjednik Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ Marinko Prćić i drugi.

Čelnik DSHV-a u ranijim istupima negativno je ocijenio reaktiviranje Demokratske zajednice Hrvata.

„Osim po nazivu, drugih hrvatskih političkih stranaka u Srbiji nema! Nedavno je pod vrlo čudnim okolnostima oživljen rad Demokratske zajednice Hrvata, koja je okupila i Hrvate koji su bili dio snaga koje su okupirale Vukovar i čiji rad se sažima ne u politikama razvoja zajednice nego u razbijanju postojeće strukture pa ako hoćete i same supstance Hrvata u Srbiji“, izjavio je Žigmanov.

Najčitaniji članci