Obavijesti

News

Komentari 497

Pogledajte Paravinjino pismo! Spominje Bilišane i Mercedes

Pogledajte Paravinjino pismo! Spominje Bilišane i Mercedes
38

Paravinjina rođakinja Rada Vidović pronašla je u svom stanu pismo koje je ostavio odbjegli kamiondžija (43). Njegova supruga je potvrdila da je rukopis Draganov...

VIDEO

>>> Posljednja informacija:

23.00 - Nezavisne novine javljaju kako se odbjegli Paravinja nalazi u policijskom obruču u Donjim Srđevićima kod Srpca.

19.22 - Pismo Dragana Paravinje koje je napisao na ormariću u kupaonici pogledajte u VIDEO prilogu!

Donosimo vam pismo Dragana Paravinje u cijelosti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"(Novac je Miljanin) Rado, Molim te da mi oprostiš što sam ovo učinio u tvojoj kući, ali jednostavno ne mogu više. Bježim od '96. godine i nemam više snage. Molim te prenesi mojima da ih sve volim i da jedino zbog njih žalim što ne može drugačije. Ovim papcima napolju bih zbrisao bez problema, ali nemam više volje da se borim i unazađujem sve oko sebe. 

Ja nisam ubio tu curu, niti bilo što drugo učinio i pobjegao sam iz nje jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji gdje ne smijem jer znam šta su učinili na Ovčari i Slavoniji. Znam i šta su učinili svima koji su znali. Znam i ‘ko je meni sve ovo učinio. 

Reci, Rado, mojima da ona priča s TV-a nema veze sa mnom, daleko sam iznad te priče. Odlučio sam ovako, jer želim sve završiti i nek’ sa mnom umru i sve slike koje sam vidio. Mojima prenesi da nisam otkucao ništa što sam znao s ratišta i nema razloga da strahuju. Ujacima se izvini i zahvali što su htjeli pomoći i nek’ znaju da ih nisam lagao i da sam večeras saznao za sve ovo.

Sve vas mnogo volim i molim vas da me ne sahranite u Pazovi, jer tamo nikad nisam pripadao. Znajte da mi ruke nisu krvave i da nikad nisam obrukao ni Vidoviće, ni Paravinje. Klincima reci da vjerujem u njih, a Milijani da je bila i ostala moj život i smisao do kraja.

Pozdrav svima, izljubi mi klince, ćaća i mater nek’ oproste, a Milijani reci da je čekam na nekom boljem mjestu. Dragan

Novinarima samo reci da ja to nisam učinio i da je (zamrljano)... O ovoj curi ne znam ništa, ali sam znao da će je povezati sa mnom i znao sam da me prate već dugo. Ako je pronađena u Bilišanima, neka traže crni Mercedes BG tablica (okonja)".

17.54 - Na obavijesni razgovor priveden je i prvi susjed Jakova Vidovića, Milovan Vidović na što je njegova supruga negodovala rekavši da kakav je to način da zbog jednog čovjeka ispašta cijelo selo.

17.01 - Policija je ponovno privela na razgovor nekoliko mještana koji su imali kontakt s Draganom Paravinjom. Među njima je, doznajemo, i njegov ujak Jakov Vidović.

16.45 - Milijan Brkić rekao je da je pronalazak Antonije Bilić prioritet hrvatske policije, a da Paravinju traže zbog obavijesnog razgovora. Postoje indicije kako on nešto zna o nestanku djevojke, ali u ovom trenutku nije osumnjičen za ju je oteo. Potvrdio je i kako će tijekom dana za njim biti raspisana međunarodna tjeralica. Rezultati DNK analize ženske kose, pronađene u kamionu, očekuju se u roku od pet dana, rekao je Brkić. Također je rekao da je policija u Hrvatskoj znala za raspisane tjeralice za Paravinjom, u BiH zbog pokušaja silovanja i Srbiji zbog silovanja, no nije ga uhitila jer je Hrvatski državljanin što je sukladno hrvatskom Ustavu i važećim zakonskim propisima.

Direktor policije Republike Srpske, Gojko Vasić izjavio je kako vjeruju da je Paravinja ilegalno ušao u BiH. Rekao je i da je ime mjesta Zalužani, koje Paravinja spominje u svojoj poruci, krivo preneseno. Pravo ime mjesta nije želio otkriti. Na upit novinara da li je istina da je Paravnja u pismu naveo samoubojstvo Vasić je rekao da je to htio učiniti mogao je to uraditi tamo gdje je ostavio pismo.

16.17 - Paravinja je sa sobom u Srbac ponio ronilačko odijelo, pišu Nezavisne novine. Kada su ga pitali što će mu, samo je kratko odgovorio: "Trebat će mi".

Nešto prije 16 sati u dvorište Jakova Vidovića stigla je delegacija iz Hrvatske na čelu s Milijanom Brkićem, zamjenikom direktora hrvatske policije. Brkić je zajedno sa Gojkom Vasićem, direktorom policije RS sjeo u helikopter kojim trenutno nadlijeće teren na kome se, prema policijskim pretpostavkama, skriva odbjegli kamiondžija. Nakon obilaska terena, očekuje se davanje službene izjave.

16.15 - Supruga odbjeglog vozača potvrdila je da je poruka koja je nađena u kući u Donjim Srđevićima napisana njegovim rukopisom, doznaje Jutarnji list.

14.00 - Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja potvrdila je kako su pronašli pismo koje je navodno potpisao Paravinja, ali nije mogla govoriti o njegovu sadržaju dok ne završi očevid, pa tako nije potvrdila ni navode o Antoniji Bilić. Na područje oko kuće gdje je nađeno pismo dovedeni su specijalni psi koji će pretražiti okolicu zbog Paravinjine najave da će se ubiti. 

12.40 - Poruku je u kupaonskom ormariću pronašla je Rada Vidović u svom stanu udaljenom 200 metara od kuće Jakova Vidović. Vidjela je da na grijalici nedostaje električni kabel te je uz poruku u ormariću našla i novac te pozvala policiju. Neslužbeno se doznaje da je napisao da žali što je to napravio u kući. Navodno je napisao da nema veze s nestankom Antonije Bilić, ali da se potraži crni Mercedes "okac" beogradskih registracija na području Zalužana (kod Banje Luke). Pisao je  i o ratu i Ovčari. Policija je odvela Paravinjinu suprugu. 

12:30 - Rođakinja Dragana Paravinje, Rada Vidović pronašla je u svom stanu poruku koja je navodno oproštajno pismo odbjeglog kamiondžije. U njemu piše da će se ubiti da spasi sebe i svoju obitelj, a navodno se spominje i Antonija Bilić. No, glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja nije mogla potvrditi što je točno pisao. Prije nekoliko minuta doveli su i Paravinjinu suprugu Milijanu koja se nalazi pred kućom koja je okružena policijom. Ona treba potvrditi autentičnost pisma.

>>> Uskoro više...

I dalje se provodi koordinirana akcija kako bi pronašli odbjeglog Dragana Paravinju, a zbog toga su sinoć oko 22 sata uveli nove pse tragače u akciju. Očekivali su da će ga pronaći još sinoć, a ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je u petak na konferenciji kako je siguran da će tijekom dana uspješno završiti akciju. U koordiniranju im pomažu i dva inspektora hrvatskog MUP-a.

Čađo je rekao i kako ne misle da Paravinja ima oružje te vjeruju da je oskudno odjeven jer je pobjegao u žurbi. Nije uspio uzeti ni mobitel ili neke druge stvari koje bi mu pomogle.

Potraga za 43-godišnjim Draganom Paravinjom kojeg se dovodi u vezu s nestalom Antonijom Bilić (17) intenzivirana je rano jutros. Prema riječima Mirne Šoje, glasnogovornice MUP-a Republike Srpske selo Donji Srđevići  između Prnjavora i Dervente gdje živi Paravinjina rodbina i dalje je središte potrage, no pretražuje se i šire područje oko Srpca. 

Lovci pomažu policiji u šumi

U potrazi za Paravinjom sudjeluju i lovci lovačke udruge Srna iz Srpca. Predsjednik udruge Boško Kusić rekao je za 24sata kako su lovci i lovočuvari raspoređeni po lovačkim čekama, na prolazima i kao vodiči nekih od policijskih grupa koje nisu sa tog područja.

- Djelujemo u subordinaciji sa policijom, i naša uloga je da promatramo teren i pomažemo policiji u snalaženju. Mislimo da je Paravinja i dalje u šumi u blizini Donjih Srđevica, a glavni prolaz kojim je mogao krenuti ka planini Motajnici zatvoren je i sumnjam da je mogao otići tamo. Policija odlično radi i vjerujem da će potraga biti uskoro uspješno okončana - rekao je Kusić. 

Dodao je kako je teren na kojem se krije Paravinja pun gustog raslinja, ali da u dijelu gdje se krije nema spilja i jazbina. Ukoliko bi uspio pobjeći prema Motajnici, potraga bi bila otežana jer tu ima spilja, i šire je područje.

Paravinja sa suprugom došao posjetiti ujaka

Dragan Paravinja je u utorak sa suprugom Milijanom došao u posjet ujaku Jakovu Vidoviću u Donje Srđeviće. 

- Došao je nakon 12 godina i iznenadio me jer se dugo nismo vidjeli. Htjeli su u srijedu navečer ići, zadržao sam ih, da malo ostanu. U četvrtak ujutro ustali smo i u dvorištu smo pili kavu. Oko 10 sati vidio sam policijski auto koji je išao prema kući. Očekivao sam prijatelje policajce jer smo dogovarali izgradnju lovačke čeke. Kada su izašli iz auta vidio sam da to nisu oni. Otišao sam do ulaza u dvorište i pozdravio se s policajcima. Dragan se ustao i otišao je prema kući. Policajci su me pitali za njega, što mi je odmah bilo čudno i rekli da čekaju nalog za pretres moje kuće. Rekao sam im da ne treba nikakav nalog neka slobodno uđu, mislio sam da je Dragan u kući. No, njega nije bilo, otišao je iza kuće i nestao - rekao je ujak Jakov Vidović, šokiran zbog iznenadna posjeta nećaka i onoga što je čuo zbog čega ga traži policija.

Jakov Vidović, njegova supruga Rada i Draganova supruga Milijana odvedeni su u policiju u Srpcu i s s njima je obavljen razgovor nakon kojeg je bračni par Vidović pušten, a još je u policiji Draganova supruga.

- Ne mogu vjerovati da bi on mogao tako nešto učinio djevojci. Nisam znao za tjeralice iz Srbije i BiH, da sam znao savjetovao bih ga da se sam prijavi – rekao je ujak. 

- Nismo znali što se događa. Vidjeli smo helikopter i policiju. Dragana znam kao dijete. Nismo nikad pomislili da bi mogao nešto takvo učiniti. Kada bih ga sad ugledao, odmah bih ga prijavio - kaže Milovan Vidović, prvi susjed Draganova ujaka.

Iako Donji Srđevići jutros izgledaju mirno u policiji nas uvjeravaju da je potraga s prvim sunčevim zrakama intenzivirana i da neće biti prekinuta sve dok se bjegunac za kojim tragaju ne pronađe, potvrdio je to i ministar Stanislav Čađo.

Dragana znam kao dijete. Nismo nikad pomislili da bi mogao nešto takvo učiniti, priča ujakov susjed

Paravinja je u četvrtak navečer pobjegao na obronke planine Motajice. Policija je blokirala šire područje oko mjesta Srbac. Bio je odjeven u crnu majicu dugih rukava, crne hlače i plave tenisice. Policija je pozvala mještane da se jave ako ga primijete. Oko 21 sat prekinuli su potragu, no ona je ubrzo ponovno pokrenuta i trajala je cijelu noć. Iz šume su se čuli i pucnjevi.

Majka Dragana Paravinje rekla je za Dnevnik.hr da ne vjeruje da bi njen sin takvo što učinio. 

- Bila sam nedavno kod njega u Zagrebu, normalno se ponašao i izgledao, rekla je Ruža Paravinja za Dnevnik.hr.

I dalje istražuju sve scenarije Antonijina nestanka

Lociranje i potraga za 43-godišnjim Draganom Paravinjom u Republici Srpskoj nisu nimalo umanjili napore policije u istrazi ovog i svih drugih mogućih scenarija nestanka Antonije Bilić (17). Iz stožera potrage pri Policijskoj upravi šibensko-kninskoj ističu kako se svi pribavljeni podaci i informacije kontinuirano istražuju, kroz analizu podataka pribavljenih radom na terenu i svih pristiglih dojava građana. 

- U tijeku je vještačenje svih do sada izuzetih predmeta i tragova. I dalje se provjeravaju ljudi koji prema dojavama građana i policijskih službenika iz cijele Hrvatske sliče objavljenom foto-robotu ili vozača kamiona koji odgovaraju opisima očevidaca. Osim  toga, pregledavaju se i analiziraju zapisi s nadzornih kamera na autocesti, graničnim prijelazima, benzinskim pumpama, parkiralištima  i slično, a do sada pregledani materijali se detaljno i analitički obrađuju. Također se provjeravaju podaci u svim prijevozničkim tvrtkama, koje koriste slična teretna vozila - stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić. 

I dalje se mole građani da dostavljaju  korisne informacije o nestanku na način da ih dojave najbližem policijskom službeniku, u najbližu policijsku postaju, preko elektronske pošte (policija@mup.hr, šibensko-kninska@policija.hr) ili na besplatan broj policije 192.

Policija pretražila zadarsko zaleđe

Lovu na Paravinju prethodila je potraga po zadarskom zaleđu, gdje su ga posljednji put vidjeli u ponedjeljak. Paravinja, podrijetlom iz Nove Pazove u Srbiji, posljednjih je godina stanovao u očevu rodnom selu, Bilišanima Donjim kraj Obrovca.

Policija je dva puta pretresla njegovu kuću i kuću njegova strica u potrazi za tragovima koji bi ga mogli dovesti u vezu s Antonijinim nestankom. Kolegama na poslu u zagrebačkoj tvrtki Godec Beton nekoliko dana prije nestanka rekao je kako mora hitno u Srbiju na pogreb. No, u Srbiji već godinama za njim tragaju zbog presude za silovanje. 

Počinio je pet kaznenih djela silovanja, pokušaja silovanja i bludnih radnji. Protiv njega je, krajem ‘90-ih počelo suđenje za silovanje i pokušaj silovanja dvije djevojke. Napao ih je 1996. i 1997. Bio je nekoliko mjeseci u pritvoru i čim su ga pustili da se brani sa slobode, napao je još jednu djevojku te potom pobjegao iz Srbije kako bi izbjegao zatvor. Traže ga i u BiH zbog pokušaja silovanja u Sarajevu.

Susjedi obitelji Paravinja u Novoj Pazovi kažu kako nemaju pojma gdje je jer njegova obitelj o njemu ne govori. Povremeno viđaju samo suprugu i njihova dva sina, koji žive u kući s njegovim roditeljima. Kuća je lijepo uređena jer je Draganov otac Obrad godinama bio poduzetnik autoprijevoznik i dobrostojeći stanovnik Pazove.

Bjegunac je osuđen zbog silovanja autostoperice

Sudac Nebojša Starčević na sudu u Sremskoj Mitrovici osudio je Paravinju na četiri i pol godine zatvora, no Dragan nije odslužio niti dana te kazne.

U postupku je dokazano da je u studenom 1996., vozeći svoju Ladu Samaru, povezao autostopisticu M. LJ. Umjesto da je odbaci do Inđije, odvezao ju je na skrovito mjesto, silovao, pretukao i izbacio iz auta. To je ponovio u studenom 1997. na putu između Golubinaca i Stare Pazove. Također je na cesti ugledao malodobnu djevojku i zaustavio se pored nje. Ona nije stopirala, pa nije htjela ući u auto, no on ju je na silu ugurao unutra i napao je. Djevojka se otimala i stisnula sirenu, što ga je omelo, pa je uspjela pobjeći iz auta. Nakon ta dva djela Dragan je počinio još tri.

Što su njemu trebala ta silovanja, to nikome nije jasno. Bio je dobar i zgodan, kaže susjeda

- Što su njemu trebala ta silovanja, to nikome nije jasno. Imao je dobru ženu, koju je doveo iz Bosne i s njom se vjenčao. Dobili su sinove. Sve su imali. On je počeo raditi kao vozač kamiona. Bio je dobar mladić, zgodan i lijep. Onda je odjednom poludio. Znamo da je osuđen na zatvor i mislili smo da je cijelo ovo vrijeme u zatvoru jer ga već mnogo godina nema u gradu - kaže susjeda, koja nije imala pojma da hrvatska policija traži Dragana kako bi ga ispitala o Antonijinu nestanku. Ako se pojavi u Novoj Pazovi i u svojoj ulici, Dragana ne bi prijateljski dočekali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 497
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti