Obavijesti

News

Komentari 135

Vozači, oprez: Stroge kazne za sve koji ne pale svjetla na autu

Vozači, oprez:  Stroge kazne za sve koji ne pale svjetla na autu
1

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donio je uz stroge kazne za prekršitelje i nova pravila o tome kad moramo početi preko dana voziti sa dnevnim svjetlima...

VIDEO

Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio je da se od ove godine moramo voziti sa upaljenim svjetlima preko dana od 1. studenog do 31. ožujka, a ne tijekom zimskog računanja vremena kao ranije.

Dosad je to bilo s početkom računanja zimskog vremena, koje ove godine počinje u nedjelju 27. listopada. Te noći smo kazaljke na satovima pomaknuti jedan sat unatrag, no vozači su mogli i par dana nakon toga voziti i bez dnevnih svjetala tijekom dana. 

Novi Zakon određuje tako da dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima moraju biti upaljena tijekom dana od 1. studenog, a kazna je 300 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:04

Isto tako, dok će zimsko računanje vremena trajati do 29. ožujka sljedeće godine, sa svjetlima preko dana morat ćemo voziti do 31. ožujka sljedeće godine.

I u narednom razdoblju sve policijske uprave nastavit će s poduzimanjem aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja.

U cilju smanjivanja smrtnog stradavanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom
Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom

Prilikom samog nadzora sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu