Obavijesti

News

Komentari 126

Vozaču saniteta i sestri u Rijeci je pao pacijent. Udario je glavom i umro. Nisu to prijavili policiji

Vozaču saniteta i sestri u Rijeci je pao pacijent. Udario je glavom i umro. Nisu to prijavili policiji

Dok su pacijenta vozili s dijalize natrag u Dom za starije, vozaču i medicinskoj sestri prevrnuo se ležaj s pacijentom. Udario je glavom o beton i preminuo. Ministarstvo nije ni znalo za slučaj

Trebao je to biti još samo jedan rutinski zadatak. Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. S ležajem su ga izvukli iz vozila.

Na nagnutoj površini ga je pridržavao vozač jednom rukom, a sestra ležaj nije držala pa se, zajedno s pacijentom, u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. 

Drugo jutro je muškarac od posljedica udarca preminuo. Ministarstvo je za slučaj saznalo tek nakon upita RTL-ove Potrage. Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog pacijenta potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu. 

Užas! Pacijentu iz Austrije su doktori amputirali zdravu nogu
Užas! Pacijentu iz Austrije su  doktori amputirali zdravu nogu

Vozač ima presudu za napastovanje kolegice

U cijeloj priči je važan detalj i vozač saniteta, otprije poznat zbog pravomoćne presude za dva kaznena djela na radnom mjestu. Prije šest godina seksualno je napastovao kolegicu, medicinsku sestru, koja je tad s njime radila u timu.

Sud je zatvorsku kaznu preinačio u radu za opće dobro, a ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič nije mu dao izvanredni otkaz, nego mu je argument da vozač nije ponovio kazneno djelo - bio dovoljan. Žrtva je tražila premještaj. 

Policijska je istraga u tijeku, a iz Ministarstva zdravstva rekli su za Potragu da ne znaju ništa o slučaju, ali će zatražiti očitovanje. 

- Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čovjeka. U konačnici, onaj tko je sigurno pozvan da prijavi činjenicu smrti policiji je mrtvozornik - rekao je odvjetnik Josip Mađarić. 

Podignuta optužnica protiv dvije djelatnice KB Dubrava, krale su novac od pacijenata
Podignuta optužnica protiv dvije djelatnice KB Dubrava, krale su novac od pacijenata

Više ne rade tamo

No, liječnica na Hitnoj objasnila je da nisu zvali policiju jer, kako kaže, nisu sumnjali u nasilno nastale ozljede.

Iz Uprave Doma za starije i nemoćne, kao i u županijskom Domu zdravlja, nisu htjeli davati izjave dok je policijska istraga u tijeku. 

Ravnatelj Doma zdravlja poslao je kratki pisani odgovor o slučaju: 

- Uz iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog, želimo informirati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. Kako su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja.