Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

'Vratite nam plaće u posebnim ustanovama na one iz 2018.'

Zaposlenici u posebnim ustanovama u zadnjih godinu dana uskraćeni su za iznose između 2000 i 7000 kuna. To je nama velik novac, rekao je u četvrtak predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić

Predstavnici učitelja i stručnih suradnika zaposlenih u posebnim ustanovama održali konferenciju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1 komentara

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić predao je u četvrtak Vladi zahtjev za vraćanje plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama na razinu od prije godinu dana, kada su im smanjene između 150 i 600 kuna, te najavio prosvjed pred Banskim dvorima ako Vlada ne ispuni taj zahtjev u roku dva tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zaposlenici u posebnim ustanovama u zadnjih godinu dana uskraćeni su za iznose između 2000 i 7000 kuna. To je nama velik novac, ali čak više od toga boli nas nepravda, jer je to učinjeno zaposlenicima koji rade najsloženije poslove u najzahtjevnijim uvjetima s djecom s posebnim potrebama, istaknuo je Stipić na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima.

Predali smo Vladi naš zahtjev i očekujemo da će premijer Andrej Plenković biti brz, kako je najavio, te u tjedan - dva riješiti problem koji nismo uspjeli u protekla 33 tjedna, rekao je Stipić. 

Još 19. rujna Plenković je u Hrvatskom saboru obećao da će se osobno uhvatiti rješavanja tog problema i pokazao nekakvu kvaziodlučnost. Od tada su prošla 33 tjedna, no ništa se nije dogodilo, osim dva prijedloga uredbi, za koje su tražili naše očitovanje, u kojima se predviđa povećanje osnovice za 5 do 8 posto, međutim nismo dobili nikakvu povratnu informaciju što je s tim, kaže Stipić.

"Stoga smo odlučili doći ovdje i jasno poručiti premijeru - niste govorili istinu, lagali ste jednako kao i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ovo ne može čekati i nećemo stati", poručio je Stipić.

Očekuju da premijer ispravi nepravdu

Zaposlenica Centra Goljak Tanja Dejanović Šagadin upozorila je kako su njezinim kolegama u različitom postotku smanjene plaće iako rade iste poslove u otežanim uvjetima.

Očekujemo da premijer ispuni preuzetu obvezu i ispravi nepravdu, te da nam vrati plaće na razinu iz prošle godine prema kolektivnom ugovoru,kao i da se plaće ubuduće ne smanjuju jer to djeluje demotivirajuće na zaposlenike, rekla je Dejanović Šagadin.

Proračunska sredstva za to nisu velika, na razini su "par novih branitelja koji se pojave svake godine", dodala je djelatnica Goljaka.

Aleksandra Miletić iz Osnovne škole Poliklinike Suvag, u kojoj se obrazuju djeca sa slušnim oštećenjima i govornim poteškoćama, kritizirala je to što im se smanjuju materijalna prava dok se drugim članovima društva ta prava ne diraju ili se čak povećavaju.

"Kolege su razočarani što se ništa nije dogodilo, a poduzeli smo sve  da skrenemo pozornost na to što radimo i što nas muči. Radi se o nekoliko stotina kuna i ne možemo vjerovati da ih nismo zavrijedili, jer radimo vrlo human i častan posao", kazala je Miletić.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message