Obavijesti

News

Komentari 62

'Vrebaju' oglase, plate za robu, a onda povuku novac s računa

'Vrebaju' oglase, plate za robu, a onda povuku novac s računa
1

Prevarant mu je poslao fotografiju potvrde da je platio nekoliko tisuća kuna, a naivni Osječanin je poslao pojačalo kupcu u Zagreb. No novac nikad nije dobio

VIDEO

Kad mi neka stvar više ne treba, često koristim jednu aplikaciju za prodaju i redovito mi se nalijepe čudne poruke. Često izgledaju kao da je netko koristio loš Google translate na hrvatski. Bojim se prijevare.

Ispričala nam je to čitateljica iz Zagreba. Posljednja poruka koju je primila bila je: “Halo, je li predmet još na prodaju? Vrati mi se: nesto....@gmail.com”.

- A nisam baš prodavala predmet, nego dječju sobu za 2000 kuna. Primila sam još takvih poruka na čudnom, ‘gastarbajtersko’ hrvatskom - ispričala je čitateljica.

U pravu je, vrlo vjerojatno iza te i sličnih poruka stoji pokušaj prijevare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikaciju, ujedno i stručnjak za informacijsku sigurnost Saša Aksentijević, kaže da već dulje vrijeme postoje uhodani načini ovakvih prijevara. Dao je primjer.

- Prodajete nešto malo veće vrijednosti, primjerice dječja kolica. Javlja se kupac i dogovori da će osobno preuzeti kolica, ali ih on plaća preko PayPala unaprijed. Tko bi to odbio? Nalazite se, predajete kolica kupcu koji nakon rastanka diže ‘dispute’ u PayPalu i povuče svoj novac pod izlikom da nije dobio proizvod – pojašnjava vještak Aksentijević.

A “dispute” je mehanizam na PayPalu koji kupci koriste kako bi mogli povući novac ako kupnja pođe po zlu. U ovim slučajevima kupac je prevarant, a ne prodavatelj, što stvara dodatne probleme. PayPal nudi osiguranje prodavatelju samo ako je roba poslana poštom jer tad postoji potvrda i potvrda o primitku. Aksentijević upozorava da ovakvih prijevara ima godinama i da je to već uhodana stvar u malim oglasima. A neke su i za krupne stvari, čak vozila.

No najviše je riječ o malim stvarima, na što prevaranti ciljaju. Prema Kaznenom zakonu, za sitne krađe može se dići samo privatna tužba, nema kaznene ni prekršajne prijave po službenoj dužnosti. Osim naše čitateljice koja je primijetila moguću prijevaru, neki su i nasjeli. Policijska uprava osječko-baranjska početkom godine objavila je kako su 33-godišnjeg Osječanima prevarili kad je preko internet-oglasnika dogovorio prodaju glazbenog pojačala. Prevarant mu je poslao fotografiju potvrde da je platio nekoliko tisuća kuna, a naivni Osječanin je poslao pojačalo kupcu u Zagreb. No novac nikad nije dobio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)