Obavijesti

News

Komentari 23

Vrgorac: Iz masovne grobnice ekshumirane žrtve još iz 1945.

Vrgorac: Iz masovne grobnice ekshumirane žrtve još iz 1945.
1

Na lokaciji 'Novo groblje' pronađena je samo jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 9 ljudi koji su privremeno zbrinuti na gradskom groblju

VIDEO

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja ekshumirani su posmrtni ostatci žrtava Drugog svjetskog rata iz masovne grobnice u Vrgorcu.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 11. i 12. prosinca 2013. godine organizirala je i koordinirala iskapanja i ekshumaciju iz masovne grobnice koja se nalazila na mjestu lokalno poznatom pod nazivom 'Novo groblje' u Vrgorcu.

Ekshumacija je obavljena sukladno Zakonu o istraživanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na zahtjev gradonačelnika Vrgorca Borislava Matkovića, pročelnika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški u Federaciji BiH, Vice Nižića, s čijeg je područja dio žrtava, te na zahtjeve rodbine žrtava. S postupkom ekshumacije upoznato je i Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. 

U ekshumaciji je sudjelovao Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, obavili su je djelatnici posebno educirani za postupke ekshumacija koristeći strojeve prilagođene za tu namjenu, a osiguravali su je pripadnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Cijelo  vrijeme ekshumacije bili su prisutni predstavnici Grada Vrgorca, koji su bili vrlo kooperativni suradnici u cijelom postupku - od  zahtjeva za ekshumaciju masovne grobnice do privremenog zbrinjavanja posmrtnih ostataka.

Prema podacima kojima raspolaže Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i prema iskazima svjedoka kojima raspolaže Uprava za zatočene i nestale, na lokaciji 'Novo groblje' su partizani u siječnju 1945. godine ubili i u dvije masovne grobnice pokopali oko 40 ljudi, uglavnom civila koji su dovedeni iz Hercegovine. Među žrtvama je bilo i više žena. 

Na lokaciji 'Novo groblje' pronađena je samo jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci devet ljudi, koji su privremeno zbrinuti na gradskom groblju, u grobnici koju je osigurao Grad Vrgorac. 

Stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu prethodno su uzeli uzorke za DNK analizu jer postoji vjerojatnost da će se žrtve moći identificirati. Članovi obitelji žrtava za koje se pretpostavlja da bi se mogle nalaziti u ovoj masovnoj grobnici mogu podnijeti zahtjeve za identifikaciju Ministarstvu branitelja.

Prilikom ekshumacije, koju je Uprava za zatočene i nestale provela u Vrgorcu, od svjedoka su dobivene informacije da su pojedina tijela već ranije ekshumirana i sahranjena u Hercegovini te na groblju u Vrgorcu. 

Druga grobnica, na koju upućuju dokumenti MUP-a i saznanja iz istraživanja koje je provela Uprava za zatočene i nestale, nije pronađena na indiciranoj lokaciji. Utvrđivanje činjenica o toj drugoj grobnici bit će predmet daljnjih istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca