Obavijesti

News

Komentari 0

Vrhovni sud o suspenziji parlamenta odlučuje 17. rujna

Vrhovni sud o suspenziji parlamenta odlučuje 17. rujna
1

Aktivistica Miller je rekla novinarima pred zgradom suda da parlament ne može biti suspendiran u tako važnom vrijeme za britansku demokraciju te da neće odustati od borbe

Londonski Visoki sud odbacio je u petak tužbu na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta prije Brexita, ali je rekao da se može uputiti žalba Vrhovnom sudu. 

Johnson je najavio krajem kolovoza da će suspendirati parlament od sredine rujna do sredine listopada - do samo dva tjedna prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a 31. listopada.

Aktivistica Gina Miller zbog toga je tužila vladu. Kasnije joj se u tom postupku pridružio bivši premijer John Major i oporbene političke stranke.

Miller je rekla novinarima pred zgradom suda da parlament ne može biti suspendiran u tako važnom vrijeme za britansku demokraciju te da neće odustati od borbe. 

"Vrhovni sud je odredio da će se žalbeno ročište održati 17. rujna", kazala je. "Moj pravni tim i ja nećemo odustati od borbe za demokraciju." 

Najviši građanski sud Škotske u srijedu je legalnom proglasio odluku premijera Borisa Johnsona da kasnije ovoga mjeseca suspendira britanski parlament. Slična tužba je podnesena i sudu Sjeverne Irske.