Obavijesti

News

Komentari 4

Vrhovni sud ratnim zločincima povisio kazne s 10 na 15 godina

Vrhovni sud ratnim zločincima povisio kazne s 10 na 15 godina

Trojica pripadnika paravojske u Joševici su spalili muškarca i ženu u kućite upucali muškarca. Vrhovni sud povisio je nepravomoćnu presudu Dušanu Žarkoviću, Bogdanu Jednak i Dušanu Martiću

Vrhovni sud postrožio je s 10 na 15 godina zatvorske kazne trojici pripadnika paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine koji su ratne 1991. u Joševici spalili muškarca i ženu u kući i iz vatrenog oružja usmrtili muškarca koji je pobjegao kroz prozor.

Nepravomoćnom presudom zagrebački Županijski sud je 13. srpnja u odsutnosti osudio Dušana Žarkovića, Bogdana Jednaka i Dušana Martića na po deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, no Vrhovni sud je slijedom žalbe tužiteljstva zaključio da nisu dovoljno cijenjene otegotne okolnosti zbog čega je povisio kazne na 15 godina zatvora.

Optuženici su osuđeni jer su 1991. tijekom oružanog sukoba ubijali civilno stanovništvo zbog nacionalne netrpeljivosti i pljačke imovine, što je rezultiralo smrću troje civila 6. studenog 1991. u Joševici od kojih im nije prijetila nikakva opasnost. Nikolu Kreštalica usmrtili su iz vatrenog oružja, dok su Đuro i Gina Kreštalica u kući živi spaljeni.

Trojica pripadnika zloglasne paravojne grupe koji su bili poznate kao osobe sklone nasilju i pljački došli su u kuću žrtava po vozilo i novac koji su ranije od njih tražili, a nakon što su ih ubili zadržali su njihovo vozilo.

Državno odvjetništvo je u žalbi navodilo da je Županijski sud podcijenio otegotne okolnosti na strani optuženika koji su na najokrutniji mogući način usmrtili žrtve, pri čemu su jednu žrtvu smatrali srpskim izrodom zbog udaje za Hrvata.

Radilo se o nenaoružanim civilima koji su se pljački imovine suprotstavili samo verbalno, slijedom čega, osim svoje nacionalne pripadnosti, optuženicima nisu dali nikakvog povoda za usmrćenje, navelo je državno odvjetništvo u žalbi.