Obavijesti

News

Komentari 3

Vrijeme je za eko-akciju: Ovaj vikend čistimo Donji Miholjac!

Vrijeme je za eko-akciju: Ovaj vikend čistimo Donji Miholjac!
1

Volonteri 24sata nastavljaju s čišćenjem u sklopu projekta Velike eko akcije. U subotu 27. Srpnja volonteri će se zaputiti u Donji Miholjac, grad smješten na sjeveru Osječko-baranjske županije.

VIDEO

Prošlost i duga tradicija

Govoreći o povijesti Donjeg Miholjca, važno je istaknuti da su povoljni uvjeti življenja, kao što su blizina rijeke Drave i Karašica, posebno visoka južna obala Drave, pješčane dine i lesni nanosi, omogućili rano naseljavanje ovoga područja. Tome  nam svjedoče i stariji arheološki nalazi, ali i niz novih arheoloških lokaliteta otkrivenih od 1992. godine. Najstarija svjedočanstva prema dostupnim arheološkim nalazima govore o tragovima življenja panonskog plemena Andiantesa iz predrimskog razdoblja. Čak i Ptolomejeva karta s početka druge polovice drugog stoljeća bilježi mjesto Mariniana, današnji Donji Miholjac. Pismeno svjedočanstvo o Donjem Miholjcu daje i listina sa Sabora u Alebargiji iz 1057. godine, koja govori o gradnji crkve "na čast sv. Mihaela". Oko crkve postupno se razvilo naselje Sveti Mihael.

Donji Miholjac u 21. stoljeću

Moderni Donji Miholjac je grad koji prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 6226 stanovnika. Miholjac predstavlja jedan od gradova s dužom tradicijom naseljenosti u Hrvatskoj, čemu u prilog govori i nedavno proslavljena 956 obljetnica godišnjice grada te brojni ranije spomenuti dokazi o kontinuitetu naseljenosti iz predrimskog razdoblja.

Cilj akcije

Čistiti ćemo nelegalno odlagalište velike količine smeća koje se nalazi otprilike 3 kilometra od samog centra grada. Također, u samoj blizini deponija nalaze se i ribnjaci zbog čega ovaj deponij predstavlja opasnost za uzgoj ribe, što ovoj akciji daje i dozu hitnosti i osviještenosti jer se njome prevenira veća ekološka i potencijalna zdravstvena šteta. Veličina ovog ilegalnog deponija je otprilike 500 metara kvadratnih, a na njemu se nalazi raznoliki otpad. Od plastičnih vrećica, građevinskog otpada, plastike, granja, starih televizora do starih madraca i odjeće. 

„Kako Odlagalište se nalazi blizu glavne ceste te je neosvijetljeno, tako da je lagano doći do njega i ostaviti smeće. Do sada nitko od građana nije apelirao za ovo nelegalno odlaganje smeća. Te smatram da je došlo vrijeme se to nelegalno odlagalište očisti“, poručili su nam čitatelji iz Donjeg Miholjca, a mi moramo dodati – slažemo se! Vrijeme je za akciju!  

Pridružite nam se!

Kako bi pomogli u čuvanju okoliša trebamo i vašu volontersku pomoć. Izrazito nam je drago što su na dosadašnjim eko akcijama brojni volonteri prepoznali važnost akcije te vas pozivamo da nam se pridružite ove subote, 27. srpnja u Donjem Miholjcu! Očekuje vas pregršt pozitivne energije te podrška naših sponzora!

Pratite nas na https://www.24sata.hr/vip-eko te saznajte više!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je