News

Komentari 9

Vrtlari slučajno našli remek djelo nestalo prije 23 godine

Vrtlari slučajno našli remek djelo nestalo prije 23 godine

Slika "Portret Dame" Gustava Klimta, procijenjena na nevjerojatnih 66 milijuna dolara, nestala je u veljači 1997. godine, kad je muzej La Galerie Ricci Oddi bio zatvoren radi renoviranja

Slika koja je nestala prije 23 godine i slučajno pronađena prije pet tjedana u Piacenzi na sjeverozapadu Italije  definitivno je originalno remek djelo Gustava Klimta.

- Uistinu sam uzbuđena što vam mogu potvrditi da je slika autentična - rekla je Ornella Chicca na konferenciji za novinare.

Slika "Portret Dame", procijenjena na 66 milijuna dolara, nestala je u veljači 1997. kad je muzej La Galerie Ricci Oddi bio zatvoren radi renoviranja. Vjerovalo se da je slika ukradena i talijanska policija je pokrenula ogromnu istragu, no nisu našli nikakav trag.

Međutim, u prosincu prošle godine, 23 godine nakon nestanka, pronađena je skrivena u zidu muzeja. Pronašli su je vrtlari koji su čistili zid. Dok su čistili bršljan, piše NBC, primijetili su mala metalna vrata. Kada su ih otvorili našli su crnu vreću stisnutu u prostoru između zidova, a kada su je otvorili unutra je bila slika bez okvira.

Odmah su zvali jednog zaposlenika muzeja da provjeri što je u vreći. 

Italian police stand next to what they say is a masterpiece by Austrian artist Gustav Klimt that was stolen in 1997 and was found hidden in an outside wall of an Italian gallery, in Piazcenza

- Prvo sam primijetio jedan vrh slike kako viri iz vreće i odmah sam prepoznao koja je to slika - rekao je Dario Gallinari i dodao da je cijeli život samo gledao fotografije te slike, ali nikada nije vidio original.

- Imao sam devet godina kada je nestala i sjećam se tog dana - rekao je.

"Portret dame" nastao je između 1916. i 1917. godine, a njen nestanak do sada je bio jedan od najvećih umjetničkih misterija 20. stoljeća.

Najčitaniji članci