News

Komentari 14

Vruće i sparno: Temperature i do 38 stupnjeva, DHMZ je izdao žuti i narančasti meteoalarm

Vruće i sparno: Temperature i do 38 stupnjeva,  DHMZ je izdao žuti i narančasti meteoalarm

Danas sunčano, mjestimice uz malu naoblaku te vruće i vrlo vruće, a najviša temperatura zraka uglavnom od 31 do 36 stupnjeva Celzijevih, u Dalmaciji lokalno i toplije

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i iznadprosječno toplo - uz najnižu temperaturu zraka tijekom noći i jutra od 19 do 22 °C, te najvišu poslijepodnevnu 34 i 35 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još jedan vruć dan pa stručnjaci DHMZ-a procjenjuju kako postoji ne samo umjerena, nego na širem karlovačkom području i velika vjerojatnost toplinskog vala.

Na snazi su upozorenja drugog stupnja zbog vrućina, a danju bi malo podnošljivije trebalo biti onima u oblačnijem gorju, gdje postoji samo mala vjerojatnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, i to uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab.

Na srednjem Jadranu mjestimice i umjeren maestral, uz malo valovito more temperature oko 25 °C  dok će u većini unutrašnjosti Dalmacije u drugom dijelu noći i ujutro biti od 16 do 20 °C. Tijekom pretežno vedrog poslijepodneva vruće, mjestimice čak i vrlo vruće, uz temperaturu i oko 37 °C!

Na jugu Hrvatske biti će vedro sa slabim vjetrom i malo valovito more.

DHMZ je izdao žuti i narančasti meteoalarm za cijelu Hrvatsku. Iako je u srijedu za četvrtak na snazi bio i crveni meteoalarm, on danas više nije na snazi. 

Kako bi što lakše prebrodili vrućinu, DHMZ je izdao nekoliko preporuka

- Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.

- Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

- Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.

- Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.

- Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.