News

Komentari 37

Vučić komentirao crnogorsku rezoluciju o Srebrenici: Nećemo donositi ishitrene odluke

Vučić komentirao crnogorsku rezoluciju o Srebrenici: Nećemo donositi ishitrene odluke

Rezoluciju o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržala je cjelokupna oporba, dok su protiv bili zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta

Srbijanski predsjednik najavio je u petak, u povodu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, da će Srbija u sljedećim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta i neće donositi ishitrena rješenja.

Crnogorski parlament razriješio je u četvrtak navečer ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je ranije javno negirao genocid u Srebrenici, a istodobno je usvojena rezolucija kojom se osuđuje genocid u tom gradu u srpnju 1995.

Rezoluciju o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržala je cjelokupna oporba, dok su protiv bili zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

U video poruci objavljenoj na svom Instagramu Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz srpski narod u Crnoj Gori i da "nikog bližeg" od njih nema, ali da će prema onima koji su donosili političke odluke, "samo da bi napakostili Srbiji", znati odnositi se onako kako zaslužuju.

"Sve ono što smo postigli ne znači ništa ako naši susjedi ne budu bogatiji... i zato nikada nećemo pozivati ljude da negdje ljetuju ili ne ljetuju", rekao je Aleksandar Vučić. "Ali znat ćemo napraviti odnos kakav zaslužuju vlastodršci koji donose odluku nikada ne konzultirajući Srbiju - a tiču se Srbije - i gledaju kako uvrijediti našu zemlju ili obeščastiti naš narod".

On je istaknuo da će odgovor Srbije biti miran, ali nikada neće biti "udvorički i podanički"  jer Srbija nema gazde "u stranim veleposlanstvima".

"Naš jedini gazda i jedino kome jesmo sluge su građani Srbije", rekao je Vučić i poručio sunarodnjacima da dignu "glavu gore" jer će biti "još rezolucija i deklaracija u regiji".

"Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Vijeća sigurnosti UN-a i neke druge rezolucije i svi će govoriti kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donesene", rekao je Vučić, aludirajući na rezoluciju Velike Britanije o genocidu u Srebrenici čije usvajanje je 2015.u VS UN-a vetom spriječila Rusija.

Rusija je blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici kojom se osuđivao genocid u tom gradu, a koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, iskoristila je taj instrument i time onemogućila usvajanje dokumenta za koji je glasalo 10 zemalja, a četiri su bile suzdržane, među kojima i Kina.