Obavijesti

News

Komentari 218

Vučić o snimci: Srbiju nisu tako poštovali još od Tita! Ja sam samo provjeravao fascikle

Vučić o snimci: Srbiju nisu tako poštovali još od Tita! Ja sam samo provjeravao fascikle

Snimka na kojoj Vučić izgleda kao da ne zna je li potpisao račun za vodu i komunalije ili sporazum s kosovskim Albancima samo tako izgleda, tvrdi srbijanski predsjednik koji je u priču ubacio Tita, fascikle i - Nixona

VIDEO

Ovo je trenutak u kojem je Aleksandar Vučić saznao da će svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jeruzalem, napisao je švedski diplomat Carl Bildt uz video iz Ovalnog ureda koji je priložio. 

Video: Vučić nema pojma što je potpisao?

Lud, zbunjen...

Bilo je to na potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Bijeloj kući u Washingtonu. Dok je Donald Trump pričao da je velika stvar to što je Srbija pristala preseliti ambasadu u Jeruzalem, Vučić je odjedanput počeo kopati po papirima. Izgledalo je kao da je u panici. Kao da je tražio tu točku koju je potpisao. Traži je, traži, traži...

Uslijedio je i kratak pogled prema svojoj delegaciji uz izraz na licu mogućeg slobodnog prijevoda 'što je sad ovo?!'.

Zna li Vučić što je potpisao kod Trumpa? Evo vam, vi procijenite
Zna li Vučić što je potpisao kod Trumpa? Evo vam, vi procijenite

Račun za vodu i komunalije ili sporazum?

Činilo se kako nema pojma što je potpisao.

No Vučić ima spreman odgovor. Ne samo da je znao što potpisuje, on je sve to prošao, kako kaže, 500 puta.

Snimka na kojoj izgleda kao da ne zna je li potpisao račun za vodu i komunalije ili sporazum s kosovskim Albancima samo tako izgleda. On je, kako kaže, imao sve pod kontrolom.

- Ma čujem ja što sad pričaju, gledaju moju reakciju, kao da nisam ni pročitao sporazum. Neću reći da su to budale s društvenih mreža, ja takve izraze nikad ne bih koristio. Pa ti ljudi ne znaju da sam ja cijeli dan i noć svaku riječ sporazuma provjeravao 500 puta. U onoj sali svi zajedno nisu znali onoliko koliko sam ja znao o sporazumu i razlikama između prvog i drugog. Moje je da pročitam, da vidim gdje je i onaj drugi sporazum, da slučajno ne bi netko pročitao nešto što nije naše - rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i nastavio:

Vučić bijesan: Diplomatkinja ga usporedila sa Sharon Stone
Vučić bijesan: Diplomatkinja ga usporedila sa Sharon Stone

Tito i fascikli

- Na kraju je netko zamijenio fascikle, ja sam imao dobar fascikl, ali kasnije su ih zamijenili što sam ja pazio da se ne dogodi. Nekim ljudima očito smeta što Srbiju poštuju u Americi, smeta im što takvo poštovanje nismo doživjeli od Drugog svjetskog rata, od 1970. godine kad je Richard Nixon, zajedno s Titom, bio u Beogradu. Od tada nismo imali takvo poštovanje - rekao je Aleksandar Vučić koji se kasnije pohvalio da mu je Donald Trump darovao superposebnu olovku kojom samo on potpisuje.

Ispostavilo se da tu olovku nije dobio samo onaj tko nije pitao. 

Video: 'Oće 'ko olovku?

Što su potpisali u Washingtonu?

Izaslanstvo Srbije potpisalo je bilateralni sporazum sa SAD-om o ekonomskoj suradnji s Prištinom. Na čelu srpskog izaslanstva bio je Aleksandar Vučić koji se kasnije hvalio da je dobio ključ Bijele kuće i da u nju može kad god hoće.

Vučić: Trump mi je dao ključeve Bijele kuće, da uvijek mogu ući
Vučić: Trump mi je dao ključeve Bijele kuće, da uvijek mogu ući

Isti je poklon dobilo i izaslanstvo iz Prištine, samo što oni nisu sazivali presicu o tome. Kao ni o posebnoj olovci za koju je Vučić tvrdio da s njom samo Trump potpisuje. No ispostavilo se da olovku nema ko nema. 

Što su zapravo potpisali? Sporazum dogovora o ekonomskoj normalizaciji. Srpski mediji bliski Vučiću o tome su pisali kao o povijesnom događaju. Uz obaveznu naznaku kako tim dogovorom nije Srbija priznala Kosovo.

"Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak naprijed. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum izravno uređujemo odnose s najvećom silom svijeta i da se bavimo ekonomijom prije svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD-om, treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno", izjavio je Vučić za Radio Sarajevo.

'Njime nismo priznali Kosovo, možete odahnuti': Beogradski mediji različito o sporazumu
'Njime nismo priznali Kosovo, možete odahnuti': Beogradski mediji različito o sporazumu

Transfer srpskog veleposlanstva u Jeruzalem posljednja je točka sporazuma potpisanog u Bijeloj kući. Srbija se njime obvezala otvoriti ured Gospodarske komore u Jeruzalemu, kao i državni ured, do 20. rujna, te da će do 1. srpnja 2021. preseliti veleposlanstvo u Jeruzalem.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a