News

Komentari 10

Vučić: Trebat će biti bolji odnosi s Hrvatskom, ako želimo opstati

Vučić: Trebat će biti bolji odnosi s Hrvatskom, ako želimo opstati

Uopće nas ne interesira što se događa u Hrvatskoj, osim da pokažemo brigu i da se time ponosimo. Ali, sad vidite potrebu kod njih, poput predsjednika Milanovića da s pozicije sile nastupaju, kaže Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je u ponedjeljak navečer nastojanja da Srbija sa svim zemljama u regiji uspostaviti dobre odnose, ocijenivši da odnosi s  Hrvatskom trebaju biti bolji.

S Hrvatskom ćemo morati imati bolje odnose ako želimo opstati i jedni i drugi jer imamo užasnu demografiju i natalitet nam je veliki problem, ocijenio Vučić  u emisiji "Ćirilica" provladine komercijalne televizije Happy ustvrdivši kako je "dao sve od sebe" da Srbija ima najbolje moguće odnose sa svima u regiji.

Vučić je istaknuo da je regionalna inicijativa "mini Schengen" o slobodnom protoku ideja, ljudi, roba i kapitala među zemljama Zapadnog Balkana po načelima funkcioniranja Europske unije "dobra ideja".

- Mnogo sam se trudio i dao sve od sebe zajedno s Anom (Brnabić) i Ivicom (Dačićem), Nikolom (Selakovićem) da imamo dobre odnose sa svima - rekao je Vučić.

Ocijenio je da ideja mini-Schengena, čiji je jedan od pokretača Srbija, utječe na najbolje moguće odnose među državama.

Takozvani "mali Schengen" ideja je kojom od jeseni 2019. Srbija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom želi relaksirati ekonomske i trgovinske uvjete te olakšati promet roba i usluga, uz poziv i ostalim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

- Nemamo nikakvih loših namjera i mnogo toga još možemo postići zajednički. Ta ideja smeta mnogima u Europi, a zašto i da im ne smeta? Nisu više ti koji upravljaju nama, već mi sada samostalno odlučujemo o svojoj sposobnosti - rekao je Vučić.

Naglasio je kako je bio sretan 2017. i 2018. kad je vidio da je moguće ispuniti ono što su tražili Zagreb i hrvatska zajednica u Srbiji.

"Rekao sam 'nije problem' - to su naši građani. Uopće nas ne interesira što se događa u Hrvatskoj, osim da pokažemo brigu i da se time ponosimo. Ali, sad vidite potrebu kod njih, poput predsjednika (Zorana) Milanovića da s pozicije sile nastupaju", rekao je Vučić.

- Zbog čega bismo im se dodvoravali i ispričavali - zbog protjeranih Srba u Oluji, zbog Paga, Jasenovca...Neka mi to netko objasni u Europi - rekao je srbijanski predsjednik.

Poručio je da Srbija nikoga ni za što neće moliti niti se ima potrebe dodvoravati, ali je ocijenio da je Hrvatska zbog izostanka suradnje sa Srbijom "izgubila prioritetnu prugu", koju Srbija sad gradi prema Budimpešti te će Beogradu "Beč biti bliži preko Pešte".

"Tko je za to kriv - mi ili oni", upitao je Vučić.

Ocijenio je kako Srbija danas "ide puno brže nego Europa", ali bi "s europskim novcem išla još mnogo brže".

U Srbiju je, prema njegovim riječima, u prvom polugodištu stiglo 1,7 milijardi eura izravnih inozemnih ulaganja, a nada se da će do kraja godine "stići do tri i po milijarde".

"Mi smo danas okrenuli novu stranicu u suvremenoj srpskoj povijesti", rekao je Vučić i istaknuo kako se u drugom kvartalu ove godine očekuje ekonomski rast od 15 posto, što je u gospodarskim uvjetima u vrijeme pandemije ocijenio kao veliki uspjeh.