Obavijesti

News

Komentari 19

Vučić je uoči skupa prigovarao zbog onih koji nisu bili pozvani

Nama bi više odgovaralo da idu Rumunji i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačije stajalište o Kosovu, nego što imaju Slovenija i Hrvatska, rekao je Aleksandar Vučić za RTV Pink

VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju navečer da će na predstojećem sastanku u ponedjeljak u Berlinu najviše riječi biti o odnosima Beograda i Prištine i ocijenio kako na to ukazuju neki "čudni momenti" i izbor sudionika koje su pozvali organizatori sastanka, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Vučić je, komentirajući format summita i izbor sudionika, predvidio da će Srbija na skupu u Berlinu jedina govoriti protiv neovisnosti Kosova.

On je za komercijalnu TV Pink istaknuo da su pozvani slovenski premijer Marjan Šarec i premijer Hrvatske Andrej Plenković i upitao, "a zašto ne (premijerka Rumunjske) Viorica Dancila, ili (premijer Mađarske Viktor) Orban ili (premijer Bugarske Bojko) Borisov".

Nama bi više odgovaralo da idu Rumunji i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačije stajalište o Kosovu, nego što imaju Slovenija i Hrvatska, ocijenio je Vučić, rekavši kako su ti susjedi Srbiji danas "mnogo bliži nego neki drugi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sa Slovenijom imamo dobre odnose, a vjerujem da ćemo u budućnosti moći graditi bolje odnose s Hrvatskom "nego što smo ih imali u vrijeme pogreški koje je radio (bivši premijer RH Zoran) Milanović", rekao je Vučić.

Vučić je zamjerio i što su za sastanak u Berlinu pozvali predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, "a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika", naglašavajući da Dodik ima legitimet jer je osovoji najviše glasova od svih kandidata u BiH.

S tim izborom jasno je da će naše izaslanstvo biti jedino koje će govoriti protiv neovisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.

On je najavio da će na sastanku tema biti i budućnost eurointegracija, ocijenivši kako je u zapadnoeuropskim zemljama došlo do "zamora proširenjem", ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i sudjelovanje predstavnika Europske komisije. Središnja tema trebao bi biti dijalog između Beograda i Prištine koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.

Uoči summita u Berlinu njemački Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) oštro je pisao o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću navodeći kako on govori da svoju zemlju vodi u Europsku uniju, dok istodobno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Europe, te da zato takvoj Srbiji nije mjesto u Uniji.

Beogradski mediji, prenoseći pisanje FAZ-a, navode da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak u Berlinu primiti političke vođe šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za članstvo.

Navodeći kako primjer Rumunjske i Bugarske pokazuje što se može dogoditi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatira da su zemlje regije zaslužile potporu, ali "da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal".

Njemački dnevnik pravi usporedbu sa Sjevernom Makedonije uz ocjenu da je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, dok cijela regija pruža "otužnu sliku".

To, kako naglašava FAZ, poglavito važi za Srbiju koja, unatoč relativno dobroj ekonomskoj situaciji, "u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje" Uniji.

Beogradski mediji izdvajaju i ocjenu njemačkog FAZ-a da građani Srbije u anketama pokazuju najniži stupanj naklonosti prema EU-u koja je ikada izmjerena u nekoj zemlji koja želi članstvo u EU-u.

Predsjednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica Unije priznala neovisnost Kosova, piše list.

"Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU-u. Jer, dok Vučić tvrdi da želi povesti svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Europe, sistematski i svakodnevno", ističe list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer