Obavijesti

News

Komentari 0

Vučić započinje formiranje novog političkog bloka u Srbiji

Vučić započinje formiranje novog političkog bloka u Srbiji

Vučić je prethodnih mjeseci više puta najavljivao povlačenje s čela Srpske napredne stranke (SNS), koja ga je dosad dvaput kandidirala za šefa države

VIDEO

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić namjerava formirati Narodni pokret za državu i "zatražit će podršku naroda za obranu Srbije", a razgovore će započeti 11. ožujka na jugu zemlje, najvjerojatnije u Vranju, pišu u srijedu beogradski mediji.

Vijest je u srijedu ujutro objavio portal Večernjih novosti, što je kasnije u Vučićevu uredu potvrđeno i agenciji Tanjug.

Vučić je prethodnih mjeseci više puta najavljivao povlačenje s čela Srpske napredne stranke (SNS), koja ga je dosad dvaput kandidirala za šefa države, a na drugi mandat izabran je u travnju prošle godine s oko 2,1 milijun glasova.

Portali Nova i kabelska TV N1 podsjećaju kako se već neko vrijeme na političkoj sceni spekulira da će Vučić "ne samo otići s čela SNS-a, već će i formirati novu političku stranku ili pokret".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hrvate koji su u Audiju u Srbiju htjeli prošvercati radioaktivni gromobran smjestili u pritvor
Hrvate koji su u Audiju u Srbiju htjeli prošvercati radioaktivni gromobran smjestili u pritvor

Iako je ovakav razvoj događaja djelovao nevjerojatno, Vučić je još lani na konferenciji za novinare praktički najavio osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni, piše Nova.rs.

Govorio je o potrebi osnivanja bloka kojemu “na prvom mjestu neće biti ni Istok ni Zapad, već interes Srbije”, podsjeća portal.

“Važno je formirati blok normalnosti i pristojnosti – Srpski blok. Ne mislim nacionalno, već i građanski i nacionalno, te blok pristojnosti koji će se suprotstaviti i jednima i drugima”, poručio je tada Vučić. Dodao je kako je važno da se u centru formiraju pokreti koji “nemaju šefove u inozemstvu”.

Vučićevu najavu stvaranja "velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije" oporba je tada ocijenila kao "marketing i rebrendiranje stranke (SNS)" čiji se pojedini članovi i dužnosnici mjesecima u javnosti dovode u vezu s više afera.

Poziv na formiranje nove stranke

Čelnik političkog pokreta Srbija centar (SRCE) i Vučićev protukandidat na posljednjim izborima Zdravko Ponoš ocijenio je da najava o stvaranju velikog "državotvornog i nacionalnog pokreta" predstavlja „promjenu perja“ i pokušaj da se Vučić opere od odgovornosti za ono što je radio i u "tu prljavu vodu baci svoje loše suradnike".

Politolog Boban Stojanović ne vjeruje da će "u tom srpskom bloku biti netko od aktualne oporbe". Mislim da će samo preimenovati SNS i možda ubaciti nekog od koalicijskih partnera, rekao je on za N1, navodeći kao mogućnost da mu se pridruži Pokret socijalista Aleksandra Vulina, razmjerno minorne stranke koja u posljednjim izbornim ciklusima koalicijski prati SNS.

Scholz: Očekujem da Kosovo i Srbija brzo poprave odnose
Scholz: Očekujem da Kosovo i Srbija brzo poprave odnose

Konzervativna koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove kraljevine Srbije(POKS), ocijenila je u srijedu Vučićevu namjeru o formiranju "Narodnog pokreta za državu" kao pokazatelj da je on "poistovjetio državu sa sobom".

Zastupnik Nove DSS Predrag Marsenić izjavio je da "ne može državu braniti onaj koji je prihvaćanjem granica, pasoša i teritorijalnog integriteta tzv. Republike Kosovo srušio Ustav i zakone zemlje", istaknuvši da se "država brani Ustavom, a ne formiranjem kvazipokreta".

Dužnosnik i zastupnik naprednjaka u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović na društvenim je mrežama pozvao članove SNS-a da se okrenu poslu formiranja nove stranke, pripremi osnivačkih akata, skupljanju potpisa, organiziranju osnivačke skupštine te usvajanju programskih ciljeva i statuta.

Za sada nije jasno da li će taj politički preustroj Vučić započeti kao šef države ili aktualni predsjednik SNS-a.

Očekuje se da će o ideji za formiranje novog pokreta, među ostalim temama u kojima dominira europski sporazum za Kosovo, Vučić govoriti u specijalnoj emisiji "Ćirilica" provladine TV Happy, najavljenoj za četvrtak navečer.

U Srbiji poslali devet policajaca u bolnicu zbog radioaktivnog gromobrana skrivenog u autu
U Srbiji poslali devet policajaca u bolnicu zbog radioaktivnog gromobrana skrivenog u autu
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...